Koliko su opravdane cene  đačkih ekskurzija

Izvor: RTS, 05.Dec.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su opravdane cene đačkih ekskurzija

Program jesenjih ekskurzija i rekreativnih nastava je završen i sada je u toku priprema tendera za prolećna putovanja. Uvek posle ekskurzija povede se rasprava o ceni, dnevnicama nastavnika i kalkulaciji uloženo–dobijeno. Da li i ko zarađuje na đačkim ekskurzijama ili je to samo mit, istraživali su naši reporteri.
Moje dete mora na ekskurziju, jer se to pamti celog života – tako razmišlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prosečan roditelj i onda kada ta stavka ozbiljno uzdrma kućni budžet. Čak 80 ili 90 odsto učenika ide na ekskurzije ili rekreativnu nastavu, iako većina roditelja smatra da se za uloženi novac ne dobija adekvatna usluga.

Roditelji lozničkih prvaka tvrde da ih je jednodnevni izlet u obližnji Tršić koštao čak 1.800 dinara, iako redovna autobuska karta i ulaznica zajedno staju oko 400 dinara.
„Roditelji smatraju da cena uvek može da bude manja, ali kada dođe do toga da deca idu, preko 70 posto iz svakog odeljenja uvek se upiše i uvek se izvede ekskurzija“, kaže roditelj Lidija Šekularac.
Iako se ne zna o kojoj je školi reč, u medijima se provlači i informacija da su niški učenici za izlet do Novog Sada morali da izdvoje čak 13.500 dinara.
„Ekskurzije su mnogo skupe, dete nisam mogao da pošaljem. Mislim da nije realna cena, da se neko ugrađuje, e sad, ko je kriv, ne znam“, kaže anketirani.
Na društvenim mrežama i forumima često se komentariše da se neko u lancu – direktor, nastavnici, agencija – prilično ugrađuje. U Osnovnoj školi „17. oktobar“ u Jagodini tvrde da to nije tačno, bar kada je reč o njihovoj školi, ali ne isključuju mogućnost da su dnevnice nastavnika i učitelja ponegde nerealno visoke.
„Cena se uveća za onaj iznos dnevnica o kojima odlučuje savet roditelja. Tako da ja odgovorno tvrdim da u slučaju bar moje škole niko ne zarađuje. Kolike su dnevnice nastavnika u vašoj školi? U mojoj školi 3.500 bez obzira na broj učenika koje vode", priča Biljana Milanović, direktor OŠ „17. oktobar“ u Jagodini.
Realno, dnevnice nastavnika na ekskurzijama jesu i naknada za stres, strah i neprospavane noći uz grupu tinejdžera. Teško je proceniti koliko to košta. Pojedine škole u Jagodini zvale su roditelje da budu pratioci deci. Svi su to odbili.
„Da li su ekskurzije skupe ili jeftine ili su dnevnice nastavnika više ili niže nego što bi trebalo? Ja opet kažem, onaj ko ne radi s decom, koji nikad nije vodio decu van svog mesta prebivališta, naročito više njih, ne zna kolika je to odgovornost", smatra Saša Pantelić, predsednik Saveta roditelja.
Turističke agencije, jasno je, rade za profit. Ali sve se, bez izuzetka, žale da od ekskurzija imaju minimalnu zaradu, da – iz više razloga – moraju da spuštaju cenu i daju najpovoljniju ponudu.
 
Znači mi kao ponuđači smo u obavezi da specificiramo troškove po stavkama. Da ne nabrajam sve, ali onako kako je škola zapravo tražila. Znači cena autobuskog prevoza, cena hotelskih usluga, vodiča, lekara, ulaznica i na kraju u tom jednom obrascu treba da budu iskazani i organizacioni troškovi turističke agencije", objanjava Ljubomir Radivojević, direktor turističke agencije „Atlantik“.
Dok se roditelji, škole i agencije spore oko cene ekskurzija, u jednom su složni – deca se na ekskurzije sada voze autobusima koji se rigorozno proveravaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.