Koliko Srbiju koštaju udesi

Izvor: B92, 22.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko Srbiju koštaju udesi

Beograd -- Osim neprocenjivih života, u udesima Srbija indirektno gubi i najmanje dve milijarde evra godišnje, piše "Blic".

Procene profesora Milana Vujanića sa Saobraćajnog fakulteta pokazuju da svaka žrtva u saobraćaju košta društvo u celini između 600 i 700 hiljada evra. U tu cifru spadaju svi mogući gubici - porodice koja je ostala bez jednog člana, firme koja je ostala bez zaposlenog, osiguravajućeg društva, hitne pomoći, sudova, pa čak i porodice krivca za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udes.

Kako navodi "Blic", osiguravajuće kuće su u prva četiri meseca isplatile najmanje dve i po milijarde dinara na ime štete nastale u saobraćajnim nezgodama.

Boris Antić, magistar na Saobraćajnom fakultetu se ne slaže u potpunosti sa profesorom Vujanićem i ističe da je realna cifra takozvane vrednosti statističkog života izgubljenog u srpskom saobraćaju oko 300.000 evra. On kaže da se u svetu vrednost statističkog života procenjuje na oko milion evra, dok je u Srbiji zbog niskog bruto nacionalnog dohotka ta cifra manja.

Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć ističe da stalno uvećavanje broja saobraćajnih nesreća i nepostojanje dobre zakonske regulative koče bolje funkcionisanje Hitne službe.

S druge strane, jedino saobraćajna policija primećuje promenu nabolje u bezbednosti saobraćaja. Glavni policijski savetnik Branimir Miletić iz Uprave saobraćajne policije za ",Blic nedelje" kaže da je 325 poginulih, zapravo 13,6 odsto manje izgubljenih života nego u istom periodu prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.