Koji policajci cinkare

Izvor: Politika, 23.Jan.2014, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji policajci cinkare

Signal da se sprema udar na određenu grupu kriminalaca, po pravilu stiže iz redova policije a državni vrh obećava prečišćavanje i procesuiranje takvih

Dragan Rakić, načelnik Odeljenja za suzbijanje narkotika Policijske uprave Beograd juče je,gostujući na RTS-u, izjavio da je moguće da dođe do curenja informacija uoči policijskih akcija. Naglasio je da je to pitanje kojim se bavi i istražuje Sektor unutrašnje kontrole.

Govoreći o mogućem načinu odavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << informacija, Rakić je rekao da oni koji učestvuju u akciji, moraju dan ranije da budu o tome obavešteni, te da može da se desi da čak i nenamerno odaju informaciju prijateljima i da onda to neko čuje i javlja dalje...

– Policija po pravilu pokušava da održi u tajnosti koliko god je moguće i vreme i mesto dešavanja akcije, a posebno imena onih koji će biti obuhvaćeni akcijom – naveo je Rakić.

On je objasnio da „Grom” nije samo akcija Odeljenja za suzbijanje narkotika, već Uprave kriminalističke policije, jer u njoj učestvuju i Žandarmerija, Protivteroristička jedinica i Specijalna antiteroristička jedinica. On je objasnio da su, usled ovakvih akcija, narko-dileri počeli da se komešaju, menjaju način rada i da niko od njih, po pravilu, drogu ne drži u svojim stanovima.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje narkotika navodi da oni imaju manje od 50 službenika, a da na ulicama ima na stotine sitnih dilera. „Potrebe za Beograd su mnogo veće. Odeljenje treba da ima minimum 200 ljudi koji bi morali i tehnički da budu bolje opremljeni. Imamo najave da će to biti poboljšano”, naglasio je Rakić.

On kaže da, bez obzira na teške uslove rada, ovo odeljenje ima dobre rezultate i da su tokom prošle godine imali 2.800 zaplena droge.

I u saopštenju Beogradskog sindikata policije i policijskih starešina, dostavljenog medijima, navedeno je da je u akciju „Grom” uloženo mnogo prekovremenog rada i truda i da takav policijski rad nije u redu osporavati. Ipak, i u ovom sindikatu ostavljaju mogućnost da je prilikom sprovođenja ovako obimnih operacija, bilo pojedinačnog „curenja” podataka o pojedinostima akcija.

„Paralelno sa sprovođenjem samih operacija,preduzimaju se i brojne kontraobaveštajne mere da li informacije cure. Ukoliko je toga i bilo, ovakve akcije su prilika da se policija oslobodi pojedinaca iz sopstvenih redova koji su stali na suprotnu stranu zakona”, smatra Blažo Marković, predsednik sindikata.

Time je izjava Tomislava Nikolića, predsednika Srbije da u policijskim akcijama najjači narko-dileri nisu uhapšeni, jer informacije „cure” iz MUP-a izazvala kakve-takve odgovore.

O „curenju” informacija iz policije, uoči policijskih akcija, govorio je i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade, 14. januara ove godine, na konferenciji za novinare povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Vučić je, podsetimo, pre više od nedelju dana rekao da ima onih koji vole da javljaju kada i gde kreće policijska akcija.

– Predsednik Srbije bio je u pravu kada je govorio da informacije „cure” iz MUP-a. Imamo dokaze, to ćemo čistiti u narednom periodu – naveo je tada Vučić.

Iako su Nikolićeve prethodne zamerke policiji, kako se stekao utisak, uglavnom „gađale” Ivicu Dačića, premijera i ministra unutrašnjih poslova, ovaj put se u Nikolićevoj izjavi pominje Uprava kriminalističke policije, čiji je šef Rodoljub Milović.

Kritikujući akciju „Grom 2”, Nikolić je pozvao MUP, posebno Upravu kriminalističke policije, da borbu protiv narko-mafije sprovede bolje i efikasnije, uz visoki stepen tajnosti, kako bi rezultati bili konkretni.

Milović je, krajem 2012. godine, podsetimo, dovođen u vezu sa prisluškivanjem predsednika i prvog potpredsednika vlade, što je on odmah negirao. Milović, inače slovi za osobu kojauživa poverenje Aleksandra Vučića.

Pošto je već rečeno da ima dokaza i da se znaju i konkretna imena onih koji „ne umeju da ćute”, nezvanično, očekuje se da vrh MUP-a vrlo brzo protiv njih povede krivični postupak.

Danijela Vukosavljević

----------------------------------------------------------------------------- 

Policijski sindikat za danas najavljuje štrajk upozorenja

 Članovi i simpatizeri Sindikata srpske policije, zaposleni u MUP-u Srbije, održaće danas jednočasovni štrajk upozorenja zbog solidarnosti sa drugim sindikatima u vezi sa izmenama radnog zakonodavstva ali i zbog problema zaposlenih u policiji.

Štrajk će biti održan od 11 do 12 sati, navodi se u saopštenju.

Sindikat srpske policije zatražio je da se pod hitno reši status policajaca sa Kosova, odnosno da im se omogući da rade u policiji Srbije, uključivanje socijalne pomoći od 10.000 dinara u platu, redovnu isplatu naknada za putovanje, isplatu jubilarnih nagrada, nabavku opreme i uniformi, formiranje centralne psihološke službe i komisije za utvrđivanje lošeg ili kriminalnog rada visokih starešina i funkcionera MUP-a.

Štrajk upozorenja sprovodiće se na radnim mestima, ili tamo gde se policajci zateknu, okupljenima će se pročitati proglas sindikata a vodiće se računa o bezbednosti i imovini građana tako što će, ukoliko bude potrebe, štrajk biti prekinut dok traje intervencija.

R.H.

objavljeno: 23.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.