Koje sve besmislene takse plaćaju građani

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje sve besmislene takse plaćaju građani

/bizlife.rs/ Državne agencije i preduzeća, čija se delatnost ponekad i preklapa, izdržavaju se od besmislenih taksi nametnutih građanima i preduzećima.


Tako ekološku taksu plaćamo tri puta, a novac izdvajamo i za držanje kućnih ljubimaca i potvrdu da treba da se lečimo u inostranstvu. Košta čak i kad nam ukradu registarske tablice!
Katastrofalna privatizacija i korupcija s jedne strane i zamrla industrija s druge doveli su do toga da država nema drugi način >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << da napuni budžet do uvođenjem brojnih taksi.
Opterećeni taksama, u dugovima grcaju i preduzeća i građani. Što se firmi tiče, svaka ima obavezu da pored republičkih adminstrativnih taksi redovno plaća i lokalne administrativne, lokalne komunalne, kao i takozvane posebne republičke takse i naknade. Mnoge od njih krajnje su besmislene i odraz su nepostojanja državne finansijske strategije, smatraju preduzetnici.
Koliko je država nehumana prema privatnicima najbolje pokazuje primer Marka Pavlovića, koji je doskora bio vlasnik fitnes studija u Beogradu. "Između ostalog, plaćao sam taksu za korišćenje radija, iako sam u studiju uvek puštao diskove. Na to sam onda morao da platim taksu za zaštitu od buke. Više od 65.000 dinara godišnje plaćao sam za isticanje naziva firme, iako mi to nije bilo potrebno jer su kod mene ljudi dolazili po preporuci".
On dodaje da je "vrhunac besmisla to što je đubre plaćao tri puta skuplje od građana, iako ga praktično u fitnes studiju nije ni bilo" i naglašava da je zbog astronomskih dažbina na firmu stavio katanac. "Bio sam na gubitku. Izračunao sam da moram da imam bar 30 rekreativaca sa kojima bih nedeljno radio bar tri individualna treninga samo da bih isplatio takse i dažbine", objašnjava on.
Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, podseća da takse neprestano rastu, te su tako nedavno povećane čak 22 republičke takse!
"Ne samo da ima besmislenih nameta, već ima i onih koji Ustavom nisu dozvoljeni. Primera radi, preduzetnici, pored toga što već plaćaju ekološku taksu, od prošle godine, donošenjem Zakona o životnoj sredini, istu stvar plaćaju i lokalnim samoupravama. Donošenjem Zakona o šumama na leđa preduzetnika dodata je još jedna, tako da, prosto rečeno, građanima Srbije se po jednom osnovu naplaćuje trostruko. Naplaćivanjem iste stvari pune se i republički i lokalni budžet", objašnjava Rajić.
On dodaje da „poseban bezobrazluk predstavljaju skriveni porezi, koji pokazuju da preduzeća određene usluge plaćaju od 80 do 200 odsto skuplje nego građani“. "Odnošenje smeća firme košta i do 270 odsto više. Za preduzeća, voda je u Beogradu 100 odsto skuplja, a parking prostor, koji firme praktično koriste svakodnevno, od 50 do 150 odsto, u zavisnosti od mesta", zaključuje Rajić.
U UPS-u su prošle godine izračunali da svaka od ovih taksi mesečno privredne subjekte košta između 700 i 43.000 dinara, što u zbiru predstavlja ogromno opterećenje za preduzetnike.
Ukoliko uprkos svemu rešite da osnujete preduzeće, preporučljivo je da svoja nacionalna osećanja ne izražavate u nazivu firme. Naime, za rešenje kojim je data saglasnost za unošenje naziva „Srbija“ u ime firme, moraćete da izdvojite čak 353.590 dinara.
 
Prijava uginule krave - 250 dinara
Ništa bolja situacija nije ni kad je reč o taksama koje se nameću „običnim“ građanima. Na svakom koraku naplaćuju se i najmanje usluge. Tako svaka molba, žalba, zahtev ili potvrda ima svoju cenu, a pored toga naplaćuje se i držanje kućnih ljubimaca (oko 150 dinara, u zavisnosti od mesta), potvrda da se pojedine bolesti ne mogu lečiti u zemlji (700 dinara), prijavljivanje krađe registarskih tablica (2.500), porez na poklon, nasleđe... U Čačku, ukoliko želite da prijavite uginulu kravu u reci, sami plaćate 250 dinara.
 
Država „stimuliše“ proizvodnju droge?!
S druge strane, Zakon o republičkim administrativnim taksama predvideo je relativno niske takse za sledeće delatnosti: za odobrenje za podizanje robe iz carinarnice bez potpune dokumentacije (480), za rešenje kojim se određuju pravna lica koja se mogu baviti proizvodnjom, odnosno prometom opojnih droga (3.500), za odobrenje za proizvodnju opojnih droga (3.600), za odobrenje za gajenje maka koji je namenjen za proizvodnju opojnih droga (1.800), za odobrenje stranom državljaninu za držanje i nošenje oružja i municije (2.140)...
*izvor: www.alo.rs

Srbijagradjaniagencijebesmislene takse

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.