Koje delove Beograda će spajati metro

Izvor: Mondo, 04.Dec.2018, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje delove Beograda će spajati metro

Pripreme za gradnju metroa u Beogradu idu zacrtanim tempom, i planira se da do februara bude izrađena studija izvodljivosti za prve dve linije.

Foto: MONDO, Lana Stošić, ilustracija

Za izgradnju metroa zaintresovani su mnogi, a najozbiljniji kandidati su francuske firme.

U međuvremenu, ove jeseni formirana i zasebna firma "Beogradski metro i voz" koja će na sebe preuzeti realizaciju tog projekta i koja će zasebno funkcionisati u izgradnji, ali i u eksploataciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << beogradskog metroa.

Kako sada stvari stoje, metro u Beogradu trebalo bi da se gradi ubrzanim tempom. Od početka izgradnje, prve linije trebalo bi da budu gotove za četiri do pet godina, a ovako kratki rokovi zahtevaju opsežne pipreme, navodi danas RTS.

Sledeće 2019. godine planira se početak projekta, odnosno izrada studije i glavnog projekta, geološka istraživanja i ispitivanja na terenu. Početak gradnje se očekuje 2020. ili 2021. godine, a u međuvremenu se sagledava i opravdanost prvih linija.

Treba dobro odmeriti koje su stvarne potrebe grada i koje linije treba prvo graditi.

Ranije su definisane dve linije, a prva će biti od Makiškog polja do Mirijeva duga 22 kilometra.

Druga predviđena linija duga je 19,8 kilometara od Zemuna do Ustaničke.

"Prve dve linije, koje se sada razrađuju, imaju 40 kilometara i četrdesetak stanica, u planu je i treća linija, koja je za sada ogranak druge, a koja će ići prema blokovima u Jurija Gagarina. Deo treće će ići prema Banjici i tom delu grada koji za sada nije pokriven sa prve dve linije", objasnio je gradski arhitekta Milutin Folić.

Za izgradnju metroa u Beogradu ima dosta zaintresovanih kompanija u svetu. Svakako da će, osim kvaliteta radova, ključnu ulogu u ovom poslu imati i cena i rokovi, ali i mogućnost finansiranja.

Za sada su najozbiljniji kandidati Francuzi, čije firme rade studiju o izvdljivosti.

Metro u Beogradu - ovo će biti prve linije...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.