Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2017, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja je zaista bila prva životinja na Zemlji?

Naučnici su skoro 100 godina smatrali da su sunđeri prvi oblici životinjskog života na planeti, ali nova studija upućuje na sasvim drugačije rezultate. Prema genetskoj analizi koja tvrdi da je promijenila jedan aspekt teorije evolucije, najraniji oblik životinjskog života na zemlji su rebronoše.

Prije 8 godina, jedna studija je sugerisala da bi rebronoše ili ktenofore trebalo da preuzmu ovu titulu što je izazvalo veliku polemiku sa pristalicama teorije da je sunđer >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ipak prvi oblik životinjskog svijeta na planeti.

U časopisu Nature Ecology&Ecolution, američki naučnici su objasnili kako su osmislili novu vrstu genetske analize koja je možda zauvijek riješila pitanje najranijih životinjskih oblika na Zemlji. Tehnika je konstantno podržavala ktenofore kao srodnu grupu svim životinjama, višećelijskim životinjskim organizmima.

Naučnici sa Univerziteta Vanderbilt i Viskonsin-Medison rekli su da su prethodno naučnici pokušavali da ustanove odnos između različitih životinja skupljajući velike količine genetskih podataka i izgradivši prihvatljivo porodično stablo.

(b92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.