Koga je kontaktirao Papadopulos?; Tramp: On je lažov

Izvor: B92, 31.Okt.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koga je kontaktirao Papadopulos?; Tramp: On je lažov

Vašington -- Bivši savetnik u predizbornom štabu Donalda Trampa, Džordž Papadopulos, imao je sporne kontakte s Džozefom Mifsudom i Ivanom Timofejevim, navodi AP.

Mifsud je profesor i počasni direktor Londonske diplomatske akademije. Ivan Timofejev je programski direktor u Ruskom savetu za međunarodne odnose u Moskvi.

Papadopulos se priznao da je lagao istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI) o kontaktima s ruskim posrednicima od kojih je saznao da Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima materijal da ocrni Trampovu rivalku Hilari Klinton.

U juče objavljenim sudskim spisima se navodi da je izvesni profesor, bez spominjanja imena, rekao Papadopulosu u aprilu 2016. godine da Rusi imaju "prljavštinu" o Hilari Klinton. U dokumentima se navodi da je Papadopulos takođe razgovarao s jednim čovekom za kojeg se navodi da ima veze u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je njegov savetnik iz predizborne kampanje Džordž Papadopulos, koji je priznao da je lagao FBI o kontaktima s ruskim posrednicima, "niži volonter" za koga je "dokazano da je lažov".

Tramp je danas ponovo negirao veze njegovog predizbornog štaba s Rusijom i naveo da se optužbe specijalnog tužioca protiv šefa njegovog bivšeg izbornog štaba Pola Manaforta tiču stvari koje su se desile pre nego je počeo da radi u predizbornoj kampanji.

"Lažne vesti rade prekovremeno. Kao što je rekao advokat Pola Manaforda, 'nije bilo dosluha' i spomenuti događaji desili su se davno pre nego što je došao u izborni štab. Malo ljudi je znalo mladog volontera nižeg ranga po imenu Džordž, za koga je već dokazano da je lažov", naveo je Tramp na Tviteru.

Bivši šef Trampovog izbornog štaba Manafort i njegovog saradnika Ričard Gejts terete se po 12 tačaka uključujući za zaveru protiv SAD, pranje novca, lažne izjave i neprijavljivanje računa u inostranstvu. Optužni predlog na 31 strane, međutim, ne ukazuje na saradnju tima republikanskog predsedničkog kandidata i ruskih vlasti.

Znatno neprijatnija za Trampa su otkrića vezana za jednog od njegovih nižih savetnika, koji je do sada bio u senci. Džordž Papadopulos se priznao da je lagao istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI) o kontaktima s ruskim posrednicima od kojih je saznao da Moskva ima materijal da ocrni Trampovu rivalku Hilari Klinton.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.