Izvor: RTS, 16.Jul.2020, 15:36

Ko radi danonoćno, - imaće, poruka jednog žitelja iz Trgovišta koje je među najnerazvijenim opštinama

Po prosečnoj starosti stanovnika, najmlađe opštine u Srbiji su Preševo, Bujanovac i Tutin. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pozitivan prirodni priraštaj ove opštine beleže godinama unazad, dok je negativan prirodni priraštaj decenijama u Crnoj Travi, Babušnici, Gadžinom Hanu. Jedna od opština u kojoj se prethodnih godina poboljšava demografska slika je Trgovište.
U Preševu živi 30 hiljada i 100 ljudi, dve trećine stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je mlađe od 40 godina. To su podaci Republičkog Zavoda za statistiku, a to je i slika u realnosti. Od početka godine u knjigu rođenih upisano je 110 beba.

"Ranije stariji ljudi nisu gledali mnogo na ekonomsku situaciju, sada je pao trend, većina omladine je u inostranstvu," kaže Šukri Zulfiju, matičar iz Preševa. 
Mladi koji žive u Preševu, perspektivu vide u samozapošljavanju. U Kancelariji za mlade često organizuju obuke, a pripremaju i kulturne sadržaje.
Altin Boriči, koordinator Kancelarije za mlade u Preševu, smatra da u opštini nema dovoljno uslova za mali i veliki biznis. Potrebno je i da se otvaraju  fabrike ili da se mladi zapošljavaju u institucijama, smatra on.
 Teuta Memeti je nastavnica francuskog jezika. Nedostaju joj sadržaji i prostori za mlade.Park koji su nedvano dobili više je za decu, nego za omladinu, kaže ona, zato mladi i dalje najviše izlaze samo u kafiće.
Po broju stanovnika i proseku godina razlikuju se opštine Preševo i Trgovište. Slično im je to što se meštani zbog nedostatka posla iseljavaju. U Trgovištu i okolnim selima živi oko 5 hiljada ljudi, svaki drugi mladi čovek razmišlja o odlasku iz ovog mesta.
To potvrđuje i Smilja Spasić iz Trgovišta."Jedno dete nam ide ovde u školu, a dvoje su mi otišli na stranu, da rade. Ne planiraju da se vrate, ne, šta će ovde?"
Na pitanje kako se živi u Trgovištu, Rade Aleksić iz  Goločevca kaže:" Ko radi, danonoćno da radi, će živi. Ko manje radi, manje ima, i to je."
U Trgovištu primenjuju mere populacione politike, da zadrže mlade, ohrabre ih da imaju više dece.
Jovica Trajković, matičar u Trgovištu, podseća da su prošle godine  imali malo bolji priraštaj, rođeno je oko 50 beba a sklopljno više od 20 brakova.
"30 hiljada dinara dajemo za svaku nezaposlenu majku, za rođenje prvog deteta godinu dana, dve godine za rođenje drugog, i trećeg tri godine," naavodi prvi čovek Opštine Nenad Krstić.
Opština šest godina podstiče natalitet, starijima na selu pomažu putem geronto službe, izdvajaju pakete sa životnim namirnicama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.