Ko je Hrvat imenovan za izvestioca Evropskog parlamenta o Zapadnom Balkanu?

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je Hrvat imenovan za izvestioca Evropskog parlamenta o Zapadnom Balkanu?

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula imenovan je za izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020.

Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savetu i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopšteno je u sredu u Strazburu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće pronalaženje konsenzusa u Savetu u pogledu procesa širenja na zemlje Zapadnog Balkana, najavljeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj izveštaja i analizirati i odgovoriti na nove predloge za reformu politike proširenja.

"Rasprave o reformi ne smeju zaustaviti proces. Zemlje treba da budu ocenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata“, rekao je Picula.

On je rekao da će u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i institucijama EU, ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu.

Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

Picula je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju uspeo nešto što nije planirao - vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

"Najbolje se to videlo u današnjem govoru nove predsednice Fon der Lajen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora"“, poručio je Picula.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRVAT IMENOVAN ZA IZVESTIOCA EVROPSKOG PARLAMENTA O ZAPADNOM BALKANU: Evo o čemu će odlučivati Tonino Picula

Izvor: Kurir, 27.Nov.2019

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula imenovan je za izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020. godine. Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savetu i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.