Klinton otkrio sebe

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton otkrio sebe

Hiljade kosovskih Albanaca na otvaranju statue bivšeg američkog predsednika Bila Klintona. Nisam očekivao da će mi neko napraviti ovoliki spomenik, rekao Klinton ispred šest metara visoke statue.

Oko 10.000 kosovskih Albanaca pozdravilo je bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je u Prištinu došao kako bi prisustvovao otkrivanju statue načinjene u njegovu čast i postavljene na trgu i bulevaru, koji, takođe, nose njegovo ime.

"Nikad nisam ni pomišljao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi mi neko mogao napraviti ovoliku statuu... Hilari je rekla da se obavezno slikam ispod nje", rekao je Klinton u centru Prištine obraćajući se hiljadama Albanaca, koji ga, zbog poteza koje je vukao tokom rata 1998-99. godine smatraju za nacionanog heroja.

"Pre nego što sam došao, razgovarao sa telefonom sa Hilari i ona vam, takođe, šalje pozdrave, dok pokušava da izdejstvuje mir na Bliskom istoku", rekao je Klinton.

Pre otkrivanja statuse, Klinton je održao govor u kosovskom parlamentu, pozvavši tamošnje Srbe i Albance da zaborave na prošlost i okrenu se budućnosti, da grade Kosovo, koje je sada, kako je rekao, "nezavisna država".

"Proteklih 10 godina narod Kosova i političari su učinili dosta da Kosovo bude ono što jeste", rekao je Klinton.

Klinton je na vanrednoj sednici još izjavio da "Kosovo treba da bude ponosno na sve što je postiglo u prethodnih deset godina" i rekao da se nada da će "ono ubrzo postati deo Evropske unije, NATO-a i drugih integracija".

"Možete stvarati nova partnerstva sa susedima i to je veliki test za vas", rekao je bivši američki predsednik.

Klinton je kazao da je "ponosan Kosovom" i činjenicom da je tu imao mogućnost da "odigra jednu malu ulogu". On je, takođe, podsetio na uloge koje su u kosovskoj krizi imali Madlen Olbrajt, Vesli Klark i, kasnije, Džordž Buš i Kondoliza Rajs.

Klinton je, tokom govora, često pominjao različite primere pomirenja ljudi koji žive u oblastima koje su u prošlosti imale tragične sukobe. Bivši američki predsednik je posebno pomenuo Ruandu.

"Ako ima nešto što mogu učiniti da pomognem u budućnosti vama, Albancima, Srbima i ostalima, računajte na mene", rekao je Klinton.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predsednik Skupštine Jakup Krasnići su zahvalili bivšem predsedniku SAD na angažovanju za "slobodu Kosova".

Tamo se okupilo i nekoliko hiljada građana Prištine koji su bivšeg američkog predsednika dočekali ovacijama i mašući zastavama SAD i Kosova.

Osim spomenika, bilborda i bulevara, po Bilu Klintonu nazvan je i trg na kojem je kip postavljen.

Posle višegodišnjeg natezanja sa opštinskim vlastima, šest metara visok spomenik prištinskog vajara Izeira Mustafe, postavljen je ispod velikog bilborda sa Klintonovim likom, koji se nalazi, naravno, na bulevaru Bila Klintona u centru Prištine.

Statua je napravljena u Prištini i Tirani, a predstavlja nekadašnjeg američkog predsednika kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo.

Klinton je, prethodno, dva puta boravio na Kosovu, 1999. godine kao predsednik SAD i četiri godine kasnije kako bi primio počasni doktorat prištinskog univerziteta. Ovo je bila prva poseta bivšeg predsednika SAD od kako je Kosovo, februara prošle godine, jednostrano proglasilo nezavisnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.