Klimatske promene: Ujedinjene nacije objavile uputstvo za preživljavanje čovečanstva

Izvor: B92, 21.Mar.2023, 13:31

Klimatske promene: Ujedinjene nacije objavile "uputstvo za preživljavanje čovečanstva"

Tehnologija pruža rešenja, ali prognoza klimatskih promena je sve gora, navode naučnici u velikom izveštaju.

Novi izveštaj o klimatskim promenama je "uputstvo za preživljavanje čovečanstva", rekao je Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih Nacija (UN).

Korišćenjem čiste energije i tehnologije mogu se izbeći klimatske katastrofe, navodi se u izveštaju.

Naučnici koji proučavaju klimatske promene bili su saglasni na sastanku u Švajcarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i upozorili su da je ključno da se ne poveća globalna temperatura.

U izveštaju UN-a prikazano je kako brzo odustajanje od fosilnih goriva može uticati na klimatske promene.

U odgovoru na nalaze, generalni sekretar UN Antonio Guteres kaže da bi sve zemlje trebalo da iznesu neto nulte planove za 10 godina.

Ti ciljevi trebalo bi da brzo smanje uticaj staklene bašte koja zagreva atmosferu planete.

"Brzo se zatvaraju mogućnosti kojima se obezbeđuje mogući život i održiva budućnost za sve", navodi se u izveštaju.

Vlade svih država su prethodno dogovorile kako da spreče povećanje svetske temperature za 1,5 stepen Celzijusa.

Međutim, planeta je već toplija za 1,1 stepen i stručnjaci navode da je moguće da se granica od 1,5 dostigne već za deset godina.

Pogledajte i video: Bogate zemlje prekršile obećanje vredno 100 milijardi dolara za zaštitu planete

Koncentracija ugljen-dioksida. gasa koji izaziva zagrevanje, u atmosferi je na najvišem nivou u poslednja dva miliona godina.

Svet je sada topliji nego u poslednjih 125.000 godina, a sigurno će se biti gore u narednoj deceniji.

"U narednom periodu, globalno zagrevanje sigurno neće dostići 1,5 stepeni Celzijusa i u scenario kada bi efekat staklene bašte bio najniži", navodi se u izveštaju.

"Ako ciljamo na 1,5C i postignemo 1,6C, to je i dalje mnogo bolje nego da kažemo da je prekasno, da smo osuđeni na propast, a ništa ni ne pokušavamo", rekla je doktorka Frederike Oto, sa Imperijal koledža, članica glavni tim za pisanje ovog izveštaja, za BBC.

Odgovarajući na poziv izveštaja na hitnije mere, generalni sekretar UN poziva zemlje da iznesu planove za narednu deceniju.

"Lideri razvijenih zemalja moraju da se obavežu da će dostići neto nulu što je pre moguće do 2040, kada bi trebalo da bude usvojena svuda", rekao je on u saopštenju.

On takođe poziva one poput Indije i Kine koji su najavili planove sa nultom neto za period posle 2050. da pokušaju da je sprovedu 10 godina ranije.

Pogledajte i video: Zimsko proleće u "srpskom Sibiru"

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.