Klasike književnosti učinili dostupnim i slabovidima

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klasike književnosti učinili dostupnim i slabovidima

Biblioteka grada Beograda prva je u regionu sa knjižnim fondom za slabovide. “Život i smrt” Doksata de Moreza, “Uspomene“ Milovana Vidakovića, “Pogled sa Kalemegdana“ Vladimira Velmar Jankovića, “San o ljubavi i smrti“ Filipa Davida i “Prokleta avlija“ Ive Andrića štampani su posebnom tehnikom, sa krupnijim slovima, a biće dostupni za nekoliko dana čitaocima u biblioteci u Knez Mihailovoj ulici.

- Štampanje knjiga za starije i slabovide osobe dugogodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je praksa u svetu. Međutim, štampanje ovih knjiga je skupo zbog posebnog formata i tehnike, a u prodaji one su skuplje od standardnih i nedostupne većini populacije kojoj su namenjene. Ideja je da osnujemo fond za slabovide u kome će, pre svega, biti zastupljena dela klasika domaće književnosti, kao i da na osnovu interesovanja čitaoca štampamo nove naslove. Do kraja godine prvo kolo upotpuniće još pet naslova, dok je za narednu planiramo štampanje od 15 do 20 - objašnjava Milena Šećerović, direktorka Izdavačke kuće "Signatura" koja je zajedno sa Bibliotekom grada pokrenula projekat "Lako je čitati".

Prema njenim rečima, pozvani su i drugi izdavači da deo tiraža popularnih knjiga štampaju u formatu prilagođenom za slabovide, ali i autori da ustupe svoja autorska prava za ovaj vid štampe knjiga.

Tiraž prvog kola je ograničen i nekomercijalan, 50 knjiga po naslovu. Određen broj primeraka biće prosleđen ograncima gradske biblioteke, kao i domovima za stare i gerontološkim centrima.

Akciju osnivanja knjižnog fonda namenjenog svima koji imaju poteškoće sa čitanjem podržala je opština Stari grad sa oko 200.000 dinara, dok je projekat doniranjem papira podržao Zavod za udženike.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Knjige za slabovide u gradskoj biblioteci Beograda

Izvor: Glas javnosti, 02.Dec.2010

BEOGRAD - Knjižni fond Biblioteke grada Beograda obogaćen je knjigama za slabovide i starije osobe, štampanim u posebnom formatu, koje će za nekoliko dana biti dostupne čitaocima...Prvo kolo knjiga za slabovide sadrži pet naslova, koji su štampani u 50 primeraka i to su "Život i smrt" Doksata...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.