Kisić Tepavčević: Svi treba da se ponašamo kao kontakti zaraženih

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Avg.2020, 17:23

Kisić Tepavčević: Svi treba da se ponašamo kao kontakti zaraženih

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Кisić Tepavčević izjavila je na konferenciji kriznog štaba da svi građani treba da se ponašaju kao da su kontakti zaraženih, jer u populaciji ima mnogo asimptomatskih slučajeva.

"Svi mi danas poznajemo jednog ili više zaraženih, a epidemiolozi prate pre svega porodične kontakte i one koji su se ponašali rizično odnosno bili na razdaljini manjoj od dva metra, bez maske više od 15 minuta", rekla je doktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i ponovila da "svi treba da se ponašamo kao kontakti".

Kisić Tepavčević je rekla da je izvesno da će se virus gripa i korona u jednom trenutku poklopiti i da će se to najverovatnije desiti od decembra do marta.

"Sezona gripa je u zimskom periodu kada se grupišemo u zatvorenom prostoru, ali vidimo da korona nije jenjavala ni u letnjim mesecima. Prethodne godine najviše zaraze gripom imali smo u februaru, zato smo produžili i raspust. Jako je bitno da znamo da su opšte mere prevencije iste za grip i za koronu, s tim što imamo sreću da imamo vakcinu koja mnogo pomaže protiv gripa", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je odziv za vakcinaciju protiv gripa veći nego ikada, da je ugovorena nabavka 350.000 doza vakcina i da će se, ako bude potrebno nabaviti još doza.

Najbolji pokazatelj da epidemija prolazi biće kada ponovo kapaciteti na infektivnim klinikama budu dovoljni za prijem novoobolelih, rekla je Kisić Tepavčević.

Početkom sledeće nedelje o modelu za pohađanje nastave

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević najavila je da će početkom naredne nedelje biti poznat model za pohađanje nastave u novoj školskoj godini.

Ona je kazala da će uz razmatranje iskustava zemalja koje su organizovale nastavu tokom pandemije, biti doneto najoptimalnije rešenje koje predstavlja najmanji rizik od infekcije.

"Imamo jasne smernice, rukovođeni isključivo principima medicine zasnovanim na dokazima. Ostalo je da usaglasimo par elemenata oko tehničkog organizovanja nastave", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Komentarišući najave iz Rusije da će vakcina protiv korona virusa biti registrovana 12. avgusta, ona je kazala da i poslednja, klinička faza ispitivanja neke vakcine može biti "značajno duga".

"Trenutno je u svetu 168 vakcina u različitim fazama ispitivanja, šest je u kliničkoj odnosno trećoj fazi što jeste i poslednja faza ali i ona može biti značajno duga. Jedna od tih vakcina je ruska ali da pričekamo najavljene datume i registracije", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da Srbija prati sve što se dešava u zemljama koje rade na razvoju vakcine kao i da će nadležni "na sve načine" pokušati da građanima "priušte ono što je najbolje za njih".

"Svaka vakcinacija mora da prođe naše stručne komisije Ministarstva zdravlja i RFZO, sa takvim stvarima Srbija se neće igrati", dodao je Gojković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.