Kirbi: Vučić pokazao političku hrabrost, Srbi su otvoren narod

Izvor: RTS, 29.Sep.2015, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Vučić pokazao političku hrabrost, Srbi su otvoren narod

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da SAD žele stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i istakao da je premijer Aleksandar Vučić uložio veliki trud i pokazao političku hrabrost da se za to stvore uslovi.
Majkl Kirbi, koji je bio gost serijala "SMART Talk" Američke privredne komore u Srbiji, rekao je da SAD žele stabilan region koji to ne može da bude ukoliko ne napreduje, ukoliko mladi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << misle da ovde nemaju budućnost i ukoliko postoji stalni odliv mozgova, prenosi Tanjug.

"Vučić se trudi da takve uslove stvori ovde i mislim da se ozbiljno trudi da to sprovede", rekao je Kirbi.
Upitan o odnosu sa srpskim premijerom, Kirbi je rekao da se oni dobro slažu i da smatra da je šef srpske vlade vredan i odlučan u tome da je Evropska unija put na kojem Srbija treba i želi da bude.
Prema njegovim rečima, premijer Vučić je jedan od retkih političara koji je odlučio da učini nešto kako bi se u Srbiji popravila ekonomska situacija.
"Godinama ovde nije bilo mnogo političara koji su brinuli za ekonomiju. Mislim da je Ivica Dačić počeo time da se bavi 2013, kada je misija MMF-a došla ovamo...", rekao je Kirbi.
Prema njegovim rečima, Vučić se suočio sa značajnim izazovima i neke od promena koje je doneo neophodne su kako bi se situacija popravila.
"Preuzeo je neke važne korake za koje je bila potrebna politička hrabrost i to je dobro", zaključio je Kirbi.
Serijal "SMART Talk" okuplja istaknute ličnosti u srpskom društvu i zaposlene u kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji promovišući vrednosti koje čine uspešne lidere u poslovnom i privatnom životu.
Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 190 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u Srbiji ukupno investirale 14 milijardi evra.
Ta poslovna asocijacija svoje aktivnosti bazira na unapređenju poslovnog okruženja, profesionalnom usavršavanju, edukaciji i promociji svojih članova, kao i omogućavanju poslovnih kontakata među članstvom.
Đoković uzor svima
Novak Đoković je dobar uzor svakome – velik je u porazu kao i u pobedi, izjavio je ambasador   SAD.
Novak se mnogo trudi da bi bio tu gde jeste, konstatovao je Kirbi, ima stabilnu vezu sa suprugom, ali takođe pokazuje i ljudsku stranu.
"Srbi su otvoren narod i vi volite da budete gostoljubivi. To Novak pokazuje, taj ljudski element i zato Sara (supruga) i ja uživamo u ovoj zemlji", rekao je Kirbi.
Lični i profesionalni integritet su vrednosti koje Kirbi veoma ceni kod sebe i drugih ljudi, a sebe je opisao kao prijatnu osobu, koja dobro razmisli pre nego što nešto izgovori.
"Otvoren sam. Trudim se da budem otvoren i izbegavam da sudim pošto postoji mogućnost da ima više odgovora", rekao je Kirbi, kao gost serijala "SMART Talk".
Govoreći o diplomatiji, ta veština je za američkog ambasadora poput prodaje. Naime, Kirbi se rukovodi principom da želi da druge zemlje razumeju spoljnu politiku SAD kako bi je prihvatile.
"Trudim se da promovišem spoljnu politiku SAD i da ohrabrim državno rukovodstvo, kako ovde tako i na drugim mestima, da je razume. Ne mogu ja da 'prodam' nekome spoljnu politiku ako ta zemlja ne vidi interes da to prihvati", rekao je Kirbi.
Najveći izazov s kojim se američki ambasador suočio bio je tokom službe u Krakovu, u Poljskoj, u periodu pada komunizma, radeći u odeljenju za izdavanje viza Ambasade SAD.
"Vodio sam sektor za vize i nisam čuo mnogo istine kada sam ih pitao zašto žele da odu u SAD. Išli su da rade, ali to nisu govorili, jer u protivnom ne bi dobili vizu. Bio sam saosećajan, nisam ih krivio što me lažu. I ja bih lagao. Ali nisam ja doneo zakon, Kongres ga je doneo, i nije bilo na meni da kažem ko zaslužuje vizu, a ko ne", rekao je Kirbi.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.