Kinezi uspešno prizemljili svoju lunarnu sondu

Izvor: Mondo, 01.Nov.2014, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi uspešno prizemljili svoju lunarnu sondu

Kineska bespilotna lunarna sonda uspešno se danas vratila sa svoje misije kruženja oko Meseca, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Foto: AP

Letilica je lansirana pre nedelju dana i prešla je 840.000 kilometara na svojoj osmodnevnoj misiji u kojoj je kružila oko Meseca i snimala Zemlju i Mesec zajedno, navodi kineska agencija.

Sinhua navodi da je Kina ovim poduhvatom postala treća zemlja posle Sovjetskog Saveza i SAD koja je uspešno sprovela letove >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ka Mesecu.

Proces povratka počeo je oko 6.13 sati jutros, i letilica je prilazila Zemlji brzinom od oko 11,2 kilometara u sekundi, pre nego što je usporila i sletela bez problema, navela je Sinhua.

Lunarna kapsula sletela u Unutrašnjoj mongolskoj autonomskoj oblasti.

Timovi su pronašli letilicu na odredištu za sletanje, ko 500 kilometara od Pekinga.

Vu Janhua, zamenik direktora kineske državne Uprave za nauku, tehnologiju i industriju za nacionalnu odbranu rekao je da je tokom ove uspešne misije sakupljeno mnoštvo eksperimentalnih podataka i postavljena solidna osnova za nove misije.

Tokom svoje misije ova sonda je trebalo da testira tehnologije koje će kasnije biti upotrebljene za let kapsule Čang'e 5 koja treba da sleti na Mesec i da se vrati na Zemlju. Ta misija se planira za 2017. godinu.

Sonda je lansirana u petak 24. oktobra sa svemirske baze Sičang u jugozapadnoj provinciji Sečuan.

Poslednju dokumentovanu misiju ove vrste izvršio je Sovjetski Savez 1970-ih godina, navodi Sinhua.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.