Kineska lunarna sonda uspešno se vratila na Zemlju

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska lunarna sonda uspešno se vratila na Zemlju

Kineska bespilotna lunarna sonda uspešno se danas vratila sa svoje misije kruženja oko Meseca, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Letelica je lansirana pre nedelju dana i prešla je 840.000 kilometara na svojoj osmodnevnoj misiji u kojoj je kružila oko Meseca i snimala Zemlju i Mesec zajedno, navodi kineska agencija.

Sinhua navodi da je Kina ovim poduhvatom postala treća zemlja posle Sovjetskog Saveza i SAD koja je uspešno sprovela letove ka Mesecu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Proces povratka počeo je oko 6 sati ujutru, i letelica je prilazila Zemlji brzinom od oko 11,2 kilometara u sekundi, pre nego što je usporila i sletela bez problema, navela je Sinhua.

Timovi su pronašli letilicu na odredištu za sletanje, oko 500 kilometara od Pekinga.

Vu Janhua, zamenik direktora kineske državne Uprave za nauku, tehnologiju i industriju za nacionalnu odbranu rekao je da je tokom ove uspešne misije sakupljeno mnoštvo eksperimentalnih podataka i postavljena solidna osnova za nove misije.

Tokom svoje misije ova sonda je trebalo da testira tehnologije koje će kasnije biti upotrebljene za let kapsule “Čang'e 5” koja treba da sleti na Mesec i da se vrati na Zemlju. Ta misija se planira za 2017. godinu.

Sonda je lansirana u petak 24. oktobra sa svemirske baze Sičang u jugozapadnoj provinciji Sečuan.

Poslednju dokumentovanu misiju ove vrste izvršio je SSSR sedamdesetih godina prošlog veka, navodi Sinhua.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi uspešno prizemljili svoju lunarnu sondu

Izvor: Mondo, 01.Nov.2014

Kineska bespilotna lunarna sonda uspešno se danas vratila sa svoje misije kruženja oko Meseca, javila je kineska novinska agencija Sinhua...Foto: AP..Letilica je lansirana pre nedelju dana i prešla je 840.000 kilometara na svojoj osmodnevnoj misiji u kojoj je kružila oko Meseca i snimala Zemlju i...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.