Kinezi osvajaju Švedsku

Izvor: RTS, 06.Jul.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi "osvajaju" Švedsku

Švedska će postati prva zemlja u Evropi koja će uvesti kineski kao strani jezik u svim osnovnim i srednjim školama, izjavio ministar obrazovanja te zemlje. Učenje kineskog je od značaja za jačanje švedske konkurentnosti.

Sve švedske osnovne škole treba da ponude učenje kineskog jezika u roku od deset godina, izjavio je ministar obrazovanja Jan Bjorklund, dodajući da je to potrebno kako bi se unapredila konkurentnost.

"Želim da vidim da će Švedska postati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prva zemlja u Evropi koja će uvesti kineski kao strani jezik u svim osnovnim i srednjim školama", rekao je Bjorklund koji predvodi Partiju progresa, mlađeg člana centro-desne vladajuće koalicije.

Omogućiti švedskim đacima da uče kineski je od vitalnog značaja za jačanje švedske konkurentnosti, preneo je AFP.

"Ne govore svi u poslovnom svetu engleski. Visoko stručne aktivnosti napuštaju Evropu i sele se u Kinu. Kineski će biti sve važniji od francuskog i španskog posmatrano sa ekonomske tačke gledišta", rekao je ministar.

U švedskim školama engleski je glavni strani jezik, a prate ga španski, nemački i francuski.

Bjorklund je naveo da će taj korak zahtevati mnogo sredstava, posebno za regrutovanje kadrova koji mogu da podučavaju kineski.

Za deset godina sve osnovne škole treba da budu opremljene za učenje kineskog, a moglo bi da prođe i 15 godina dok se za to pripreme i srednje škole, dodao je ministar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedske vlasti uvode u svim osnovnim i srednjim školama učenje kineskog jezika

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jul.2011

STOCKHOLM - Za Šveđane kineski jezik, s ekonomske tačke gledišta, značajniji od od francuskog i španskog

Nastavak na SEEbiz.eu...

Jezik budućnosti: Kineski u svim švedskim školama

Izvor: AlternativneVesti.com, 06.Jul.2011

U roku od deset godina sve švedske osnovne škole treba da ponude učenje kineskog jezika, izjavio je danas ministar obrazovanja Jan Bjorklund, insistirajući da je to potrebno kako bi se unapredila konkurentnost.. „Želim da vidim da Švedska postane prva zemlja u Evropi koja će uvesti kineski...

Nastavak na AlternativneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.