Kineski haker ugrozio Gugl!

Izvor: RTS, 02.Jun.2011, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski haker ugrozio "Gugl"!

Haker iz Kine ostvario je pristup stotinama i-mejl adresa visokih američkih zvaničnika, kineskih disidenata, vojnih zvaničnika i novinara, saopštio je "Gugl".

Kompanija "Gugl" saopštila je da je jedan kineski haker došao do pristupa stotinama adresa njenih korisnika, uključujući adrese zvaničnika američke vlade, vojnog osoblja, kao i političkih aktivista i novinara u Kini.

"Gugl" navodi da je nedavno registrovan takav upad, ali je kompanija zaustavila kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preuzimanja korisničkih šifri i nadgledanja elektronske pošte.

Ta kompanija je, takođe, navela da je upozorila žrtve napada i o svemu obavestila nadležne vlasti, istakavši da su među žrtvama i vladini zvaničnici iz Južne Koreje.

Portparol "Gugla" je odbio da kaže imena žrtava, kao i to koliko dugo je haker imao pristup njihovim adresama.

To je, kako je navedeno, činjeno taktikom da haker od korisnika traži informacije o imenu i pasvordu, pod izgovorom pružanja bezbednosti na Internetu.

"Značajno je naglasiti da naši interni sistemi nisu bili zahvaćeni i preuzimanje tih adresa nije bilo rezultat bezbednosnih problema u "Guglu", piše u saopštenju te kompanije.

"Hakerisanje je globalni problem. Kina je takođe meta hakera. Navodi da kineska vlada podržava hakerske aktivnosti su potpuno bez osnova. Kina ponavlja da se oštro suprotstavlja aktivnostima koje sabotiraju Internet i kompjutersku bezbednost, uključujući i hakerisanje.", kaže Hong Lei, iz Ministarstva spoljnih poslova.

Pisac Sui Veiping kaže da su možda hakeri fenomen savremenog doba, ali nju čine nesrećnim i oseća se nesigurno zato što bilo ko može da sazna za njen privatni život.

"Po Ustavu naše zemlje, sloboda govora mora biti garantovana. Ako neko uđe u moju i-mejl adresu, krši Ustav", kaže Veiping.

Bela kuća angažovala je Ef-Bi-Aj da istraži slučaj, iako sumnja da su adrese američkih zvaničnika ugrožene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.