Kina upozorila SAD: Biće posledica

Izvor: B92, 30.Mar.2023, 14:14

Kina upozorila SAD: Biće posledica

Oružane snage SAD moraju da prestanu da provociraju Kinu, inače će snositi odgovornost, upozorio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefej.

"Strogo zahtevamo da Sjedinjene Američke Države odmah prestanu sa takvim provokacijama, jer će u suprotnom snositi punu odgovornost za sve ozbiljne posledice njihovog izazivanja potencijalnog incidenta“, poručio je portparol kineskog ministarstva, komentarišući brod američke mornarice koji je, kako se navodi, plovio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u blizini Paracelskih ostrva, koja su pod kontrolom Kine u Južnom kineskom moru, prenosi TASS.

On je istakao da će kineska narodnooslobodilačka armija preduzeti sve neophodne mere da zaštiti, kako je naveo, nacionalni suverenitet i bezbednost i "odlučno će braniti mir i stabilnost u Južnom kineskom moru".

Raketni razarač klase Arleigh Burke USS Milius prošao je u blizini Paracelskih ostrva prošlog petka.

Kineski vrh tvrdi da je američki ratni brod to uradio bez dozvole kineske vlade i da je narušio suverenitet Kine.

Američka 7. flota je odgovorila u saopštenju za javnost da je američki razarač delovao u skladu sa međunarodnim pravom, dok je sprovodio operaciju slobode plovidbe FONOP.

Peking je osporio teritorijalnu jurisdikciju većine ostrva u Južnom kineskom moru na kojima su pronađene velike rezerve ugljovodonika, što je predmet spora sa drugim državama regiona, kao i sa SAD, pa su česti incidenti između ratnih bordova dve zemlje u tom regionu.

Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da neki od stotina grebena i malih ostrva u Južnom kineskom moru pripadaju njima. Najspornije teritorije su Paracelska ostrva, ostrva Nanša ili Spratli i greben Skarboro na ostrvu Huangjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peking zahteva od SAD da prestanu da provociraju Kinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2023

Oružane snage SAD moraju da prestanu da provociraju Kinu u Južnom kineskom moru, inače ce snositi odgovornost za sve potencijalne incidente, upozorio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefej, komentarišući brod američke mornarice koji je, kako se navodi, plovio u blizini Paracelskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.