Kina šalje ženu u svemir

Izvor: S media, 31.Okt.2011, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina šalje ženu u svemir

Sledeće godine Kina bi mogla da pošalje prvu ženu u svemir. Biće izvedene dve misije u kosmosu koje će obilaziti zemlju.

Kina bi mogla da pošalje prvu ženu u kosmos iduće godine, u okviru programa priprema za izgradnju kosmičke stanice do 2020. godine, javila je agencija Sinhua.

Kina će izvesti najmanje dve kosmičke misije u 2012. godini, s kojima se nada da će steći potrebno iskustvo za dugotrajniji boravak kosmonauta u orbitalnim stanicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saopštio je kineski zvaničnik pred sutrašnje lansiranje jednog broda bez posade.

Kina: Pijani policajac ubio pet osoba

Kina: U saobraćajnoj nesreći poginulo 24 radnika

Kineski zid se urušava! (VIDEO)

Predstavnik kineskog svemirskog programa Vu Ping je rekao da će raketa poneti u orbitu kosmičku letilicu "Šendžou-8" sa kosmodroma u severozapadnoj Kini, sutra u 17.58 sati po lokalnom vremenu (21.58 GMT).

Letelica "Šendžou" kasnije treba da se spoji sa eksperimentalnim modulom "Tiangong-1", koji je lansiran u orbitu 29. septembra.

Susret u kosmosu i vežbe spajanja dve letilice bez posada je deo kineskih nastojanja da razviju tehnologiju i logistiku potrebnu za izgradnju svemirske stanice do 2020. godine, na kojoj bi mogli da borave kosmonauti tokom dužeg perioda.

Drugi korak planiran za 2012. biće slična vežba, u kojoj će biti najmanje jedna misija sa kosmonautom na brodu, rekao je Vu na konferenciji u lansirnom mestu u pustinji Gobi, objavljeno je na zvaničnom sajtu.



Agencija Sinhua navodi da se među odabranicima za te misije pripremaju i dve žene kosmonauti. Ukoliko neka od njih bude izabrana za misiju u kosmosu bila bi to prva žena kineski kosmonaut koja bi boravila u orbiti oko Zemlje.


Iduće godine će biti realizovane misije "Šendžou-9" i "Šendžou-10", takođe, radi izvođenja proba pristajanja na "Nebesku palatu-1" - modul Tiangong.

Prema planovima misija, najmanje jedan od ta dva leta će biti sa ljudskom posadom i na njemu bi mogla da bude i jedna žena kosmonaut.

Peking još zaostaje za svemirskim supersilama SAD i Rusijom, a "Tiangong-1" je probni modul a ne deo buduće kineske kosmičke orbitalne stanice. Rusija, SAD i druge zemlje, bez Kine, zajednički održavaju Medjunarodnu svemirsku stanicu.

Kina je prošle godine lansirala satelit oko meseca, pošto je prethodno postala treća zemlja čiji je kosmonaut izašao iz broda i "prošetao" otvorenim kosmosom 2008. godine.

Kineska buduća kosmička lansiranja će pomoći da se odluči da li je modifikovana verzija kosmičkog broda "Šendžou" prikladna za potrebe "putovanja s posadama u kosmos", rekao je Vu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.