Kina raketama i avionima veštački povećava količinu kiše i snega

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina raketama i avionima veštački povećava količinu kiše i snega

Iako je uticaj Kine na promene u atmosferi već i sada veoma uočljiv, te promene su posledica maratonske kineske industrijske revolucije. Ali, Kina se sada odlučila na klimatsku revoluciju - veštačkim putem će prouzrokovati veću količinu kiše, sa ciljem da poveća prinose.

Nedavno objavljeni Dvanaesti petogodišnji plan (2011-2015) obuhvata četiri regionalna programa, zahvaljujući kojima bi količina padavina širom zemlje trebalo da se poveća za deset odsto. Program >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pod nazivom "Vremenska intervencija” mogao bi da obezbedi dodatnih 230 milijardi kubnih metara kiše godišnje.

- Pošto oblaci nemaju granice, ni kontrola vremena nema granica. Pet regionalnih programa za kontrolu vremenskih prilika koordinisaće rad sistema za veštačku promenu vremena raketama i avionima širom Kine, kako bi se povećala količina kiše i snega - izjavio je Dženg Đijangping, iz Kineske meteorološke službe.

Takozvano "Zasejavanje oblaka” (cloud seeding), koje obuhvata ubacivanje čestica srebro-jodida u atmosferu, doprinelo je da se raščisti smog iznad Pekinga za vreme Olimpijade 2008, a ovoga puta je cilj da se veštački proizvedu padavine.

Kina je ove godine ostvarila rekordan prinos žitarica, ali vremenske nepogode uvek vrebaju. Prošle jeseni, velika suša u centralnoj i istočnoj Kini naterala je zemlju da uloži napore u veštačku proizvodnju padavina.

Očekuje se da će novi program prouzrokovati troškove od jedne milijarde juana (157 miliona dolara).

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina raketama i avionima veštački povećava količinu kiše i snega

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2011

Iako je uticaj Kine na promene u atmosferi već i sada veoma uočljiv, te promene su posledica maratonske kineske industrijske revolucije. Ali, Kina se sada odlučila na klimatsku revoluciju - veštačkim putem će prouzrokovati veću količinu kiše, sa ciljem da poveća prinose...Nedavno objavljeni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.