Izvor: B92, 17.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina podržava integritet i saradnju

Beograd -- Kineski ambasador Vei Đinghua izjavio "Večernjim novostima" da su neka kineska preduzeća veoma zainteresovana za učešće u izgradnji infrastrukture u Srbiji.

Ambasador Kine u Beogradu Vei Đinghua izjavio je u intervjuu "Večernjim novostima" da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za to da se problem Kosova reši pregovorima između Beograda i Prištine kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje.

Vei je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Kina smatra da je princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta osnovno pravilo međunarodnog prava kojeg treba da se pridržavaju sve zemlje.

"Pitanje Kosova se odnosi na bitne principe međunarodnog prava i stoga je kineska strana odlučila da Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnese pisano mišljenje sa osnovnim stavovima o ovom pitanju", rekao je Vei.

Na pitanje u kojim oblastima saradnje Kina vidi Srbiju kao svog partnera, kineski ambasador je kazao da se razmena i saradnja u oblasti trgovine, kulture, nauke, obrazovanja, vojske iz dana u dan intenzivira i ostvaruje nove rezultate.

"Naši odnosi imaju čvrste temelje i svetlu perspektivu, a dalje produbljivanje praktične saradnje je u zajedničkom interesu oba naroda", rekao je Vei.

Prema njegovim rečima, neka kineska preduzeća veoma su zainteresovana za učešće u izgradnji infrastrukture u Srbiji.

"Nadležni resori obe strane upravo razmatraju projekat izgradnje mosta Zemun-Borča i istražuju mogućnosti saradnje u okviru drugih projekata. Verujem da je taj most samo početak i nadam se da će obe strane moći što pre da se dogovore oko vezanih pitanja", naveo je Vei.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.