Vei: Kina uvažava suverenitet Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vei: Kina uvažava suverenitet Srbije

BEOGRAD - Ambasador Kine u Beogradu Vei Đinghua izjavio je da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže da se problem Kosova reši pregovorima između Beograda i Prištine kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje.

Vei je u intervjuu "Večernjim novostima" kazao da Kina smatra da je princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta osnovno pravilo međunarodnog prava kojeg treba da se pridržavaju sve zemlje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Pitanje Kosova se odnosi na bitne principe međunarodnog prava i stoga je kineska strana odlučila da Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnese pisano mišljenje sa osnovnim stavovima o ovom pitanju", rekao je Vei.

Čvrsti temelji i svetla perspektiva

Na pitanje u kojim oblastima saradnje Kina vidi Srbiju kao svog partnera, kineski ambasador je kazao da se razmena i saradnja u oblasti trgovine, kulture, nauke, obrazovanja, vojske iz dana u dan intenzivira i ostvaruje nove rezultate.

"Naši odnosi imaju čvrste temelje i svetlu perspektivu, a dalje produbljivanje praktične saradnje je u zajedničkom interesu oba naroda", rekao je Vei.

Tadić u Pekingu

Prema njegovim rečima, neka kineska preduzeća veoma su zainteresovana za učešće u izgradnji infrastrukture u Srbiji.

"Nadležni resori obe strane upravo razmatraju projekat izgradnje mosta Zemun-Borča i istražuju mogućnosti saradnje u okviru drugih projekata. Verujem da je taj most samo početak i nadam se da će obe strane moći što pre da se dogovore oko vezanih pitanja", naveo je Vei.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što će predsednik Srbije Boris Tadić ove godine posetiti Peking i izrazio očekivanja da će u budućnosti kontakt između Kine i zemalja zapadnog Balkana biti intenzivniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vei: Kina poštuje suverenitet Srbije

Izvor: EMportal, 17.Jun.2009

Ambasador Kine u Srbiji Vei Đinghua izjavio je da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za rešenje problema Kosova pregovorima Beograda i Prištine kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.