Kina osudila neodgovornu prodaju američkih podmornica Australiji

Izvor: Beta, 16.Sep.2021, 11:11

Kina osudila neodgovornu prodaju američkih podmornica Australiji

Kina je osudila danas, kako je ocenila, "izuzetno neodgovornu" prodaju američkih podmornica na nuklearni pogon Australiji u okviru novog partnerstva u kome su SAD, Australija i Velika Britanija."Saradnja SAD, Velike Britanije i Australije po pitanju nuklearnih podmornica ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost, jača trku u naoružanju i dovodi u pitanje medjunarodne napore za neširenje nuklearnog naoružanja", rekao je danas novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan.Optužio je tri zemlje da pokazuju "mentalitet hladnog rata" i da koriste nuklearno naoružanje za geopolitičke svrhe.Džao je ocenio da je nabavka američkih podmornica suprotna obavezama koje je Australija preuzela po pitanju neširenja nuklearnog naoružanja.SAD, koje nastoje da ojačaju svoja savezništva naspram Kine objavile su juče da su sklopile sa Australijom i Velikom Britanijom veliko bezbednosno partnerstvo u zoni Indo-Pacifika, nazvano Aukus, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Kanberi.Kao prva posledica tog spektakularnog dogovora je da je Australija prekinula veliki ugovor sa Francuskom o isporuci konvencijalnih podmornica. Pariz je osudio prekid ugovora i novo partnerstvo Australije kao "nož u ledja".

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kina osudila pakt SAD, Britanije i Australije kao 'neodgovoran'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2021

Kina je osudila historijski sigurnosni pakt između Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije, opisavši ga kao "krajnje neodgovoran” i “uskogrudan" savez. Partnerstvo, objavljeno u srijedu, omogućit će da SAD i Velika Britanija prvi put Australiji pruže tehnologiju za izgradnju podmornica...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.