Velika Britanija, SAD i Australija potpisale bezbednosni pakt

Izvor: B92, 15.Sep.2021, 23:45

Velika Britanija, SAD i Australija potpisale bezbednosni pakt

Vašington -- Velika Britanija, SAD i Australija najavile su poseban bezbednosni pakt za razmenu naprednih tehnologija, uključujući znanje o podmornicama na nuklearni pogon.

Partnerstvo, nazvano "AUKUS", ima za cilj "odbranu naših zajedničkih interesa u Indo-Pacifiku", rekli su lideri tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Zajedno sa tehnologijom, deliće se i industrijske baze i lanci snabdevanja. Odbrambeni pakt mogao bi da dovede do odustajanja Australije od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgradnje podmornica francuskog dizajna, prenose australijski mediji.

Francuska je dobila ugovor u iznosu od 50 milijardi dolara (31 milijardu evra) za izgradnju 12 podmornica za australijsku mornaricu 2016.

Dogovor je bio najveći australijski ugovor o odbrani ikada. Međutim, izgradnja podmornica je pogođena sa kašnjenjima uglavnom zbog Canberrinog zahteva da se mnoge komponente nabavljaju lokalno.

U sredu su američki predsednik Džo Bajden, britanski premijer Boris Džonson i njegov australijski kolega Skot Morison izdali zajedničko saopštenje o pokretanju novog bezbednosnog partnerstva.

"Kao prva inicijativa pod Aukusom ... obavezujemo se na zajedničku ambiciju da podržimo Australiju u nabavci podmornica na nuklearni pogon za Kraljevsku australijsku mornaricu", navodi se u saopštenju.

"Ova sposobnost će promovisati stabilnost u Indo-Pacifiku i biće upotrebljena u znak podrške našim zajedničkim vrednostima i interesima", navodi se u saopštenju.

Lideri su rekli da je cilj "uvesti australijske sposobnosti u službu što je pre moguće", dodajući: "Australija ostaje posvećena ispunjavanju svih svojih obaveza kao država koja nema nuklearno oružje".

Dalje je rečeno da će se odbrambeni pakt takođe fokusirati na sajber sposobnosti, veštačku inteligenciju i "dodatne podmorske sposobnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD, Britanija i Australija najavile sigurnosno partnerstvo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Sep.2021

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija najavile su poseban sigurnosni pakt koji će uključivati razmjenu naprednih tehnologija kao i znanje o podmornicama na nuklearni pogon. Partnerstvo označeno kao Aukus ima za cilj “braniti zajedničke interese u Indo-Pacifiku” rekli su lideri tri...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.