Kina nudi 100 milijardi dolara MMF-u

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina nudi 100 milijardi dolara MMF-u

Tokom predstojećeg samita G20 u Londonu Kina će ponuditi MMF-u dodatnih 100 milijardi dolara. Pomoć treće po redu industrije sveta namenjena borbi protiv svetske ekonomske krize.

Na samitu G20 u Londonu Kina će ponuditi Međunarodnom monetarnom fondu 100 milijardi dolara dodatnih sredstava za borbu s posledicama globalne finansijske i ekonomske krize, objavio je danas kineski list "Čajna dejli", pozivajući se na izjavu profesora kineske Akademije društvenih nauka Juana Gangminga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Viceguvernerke Narodne banke Kine Hu Sjaolijan rekla je da "ukoliko MMF bude emitovao obveznice radi sopstvenog finansiranja, Kina će razmotriti mogućnost kupovine tih obveznica".

Izjava kineske viceguvernerke govori da je Kina voljna da podeli odgovornost u borbi sa svetskom finansijskom krizom, naveo je kineski list.

Očekuje se da reforma MMF bude centralna tema samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, zakazanog za 2. april u Lonodnu.

Kineski ekonomisti smatraju da MMF nije sposoban da deluje efikasno u suzbijanju krize i ne predstavlja odraz realnosti 21. veka, pre svega sve većeg značaja zemalja u razvoju.

Kina teži da poveća svoj uticaj u MMF, u kojem se prilikom donošenja odluka broj glasova raspoređuje među zemljama u zavisnosti od njihovog udela u finansiranju te organizacije.

Članice Evropske unije trenutno imaju 32 odsto glasačkog prava u MMF, SAD 17 odsto, a Kina i Indija samo 3,7, odnosno 1,9 odsto.

Kina je 2007. pretekla Nemačku i postala treća po veličini privreda na svetu.

Uz to, kineska ekonomija će ove godine, prema prognozi Svetske banke, porasti 6,5 odsto, dok su razvijene privrede u sinhronizovanoj recesiji.

Indija takođe očekuje da zabeleži pozitivan privredni rast, piše kineski list.

Profesor Juan je ocenio da za "Kinu neće biti veliki problem da investira 100 milijardi dolara u MMF", s obzirom na njene ogromne devizne rezerve od oko dva biliona (hiljade milijardi) dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.