Kina: Korak ka miru u Koreji

Izvor: B92, 01.Mar.2012, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Korak ka miru u Koreji

Peking -- Kina je kao pozitivan korak ka miru na Korejskom poluostrvu sporazum između Severne Koreje i SAD o nuklearnom programu.

Severne Koreja je saopštila da će u zamenu za dobijanje američke pomoći obustaviti nuklearne i raketne probe, i obogaćivanje uranijuma.

Juče postignut sporazum između SAD i Severne Koreje, koji je usledio posle razgovora dve strane u Pekingu, prvi je korak prema obnavljanju širih pregovora šest zemalja čiji je cilj da Severna Koreja potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekine svoj program nuklearnog naoružanja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei naveo je u saopštenju objavljenom na vebsajtu ministarstva da Kina pozdravlja napore dve strane da se poprave odnosi i sačuvaju mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu.

On je ponovio da je Kina spremna da učestvuje u naporima za obnavljanje šestočlanih pregovora o severnokorejskom nuklearnom programu.

Glavni severnokorejski pregovarač Ri Jong Ho otputovaće u Njujork iduće nedelje posle postignutog dogovora, rekli su neimenovani zvaničnici agenciji AP.

Prema juče postignutom sporazumu, SAD treba da obezbede pomoć u hrani a Koreja će obustaviti obogaćivanje uranijuma i uvesti moratorijum na nuklearne probe i probe raketa dugog dometa.

Sporazum, koji je objavljen dva meseca posle smrti dugogodišnjeg lidera Severne Koreje Kim Džong Ila, uliva nadu da će se znatno ublažiti napetosti oko nuklearnog programa te zemlje pod vladavinom njegovog sina i naslednika Kim Džong Una.

Ovaj sporazum se ocenjuje kao preliminaran ali neophodan korak ka obnavljanju pregovora šest zemalja (Severna i Južna Koreja, SAD, Rusija, Japan i Kina) o uslovima pod kojima bi Severna Koreja mogla da odustane od svog programa nuklearnog naoružanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.