Kina Americi: Ne mešajte se, nije Južno kinesko more vaš safari park

Izvor: B92, 08.Avg.2023, 20:40

Kina Americi: Ne mešajte se, nije Južno kinesko more vaš safari park

Iz kineske ambasade na Filipinima pozivaju SAD da poštuju teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine.

Kinesko ministarstvo odbrane je, komentarišući incident sa filipinskim brodom kod koralnog ostrva Drugi Tomasov greben, saopštilo da SAD nisu strana u sporu u vezi sa situacijom u Južnom kineskom moru i nemaju pravo da daju bilo kakve smernice o ovom pitanju.

"SAD nisu zainteresovana strana za pitanja u vezi s Južnim kineskim morem i nemaju pravo da daju uputstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Kako se navodi, Kina zahteva od SAD da prestanu da seju razdor.

"SAD odmah prestanu da koriste pitanje Južnog kineskog mora kao izgovor da mešaju istinu sa lažima i seju razdor", poručuju iz kineskog ministarstva odbrane.

Kineska vojska je istakla da bi SAD trebalo da "istinski poštuju kineski teritorijalni suverenitet, pomorska prava i legitimne interese u Južnom kineskom moru i da poštuju aktivne napore koje ulažu zemlje u regionu da očuvaju mir i stabilnost u Južnom kineskom moru", prenosi TASS.

I kineska ambasada na Filipinima je osudila SAD zbog preuveličavanja problema u vezi Južnog kineskog mora i pomorskog incidenta između kineskih i filipinskih brodova te pozvala SAD da poštuju teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine, preneo je Rojters.

"Južno kinesko more nije safari park za zemlje van regiona da tu prave nestašluke i seju razdore", navodi se u saopštenju ambasade.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine takođe je objavilo saopštenje kojim poziva SAD da prestanu da podržavaju Filipine u kršenju kineskog suvereniteta, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Američki Stejt department je ranije saopštio da SAD stoje uz svoje filipinske saveznike, kao i da su akcije Kine u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Peking je juče pozvao zvaničnu Manilu da ukloni svoj usidreni ratni brod sa koralnog ostrva Drugi Tomasov greben u Južnom kineskom moru, nakon što je Kina tokom vikenda pomoću vodenih topova blokirala prolazak dva filipinska vojna broda za snabdevanje.

Filipinska vlada je nakon toga pozvala kineskog ambasadora i uložila oštar protest zbog upotrebe vodenih topova koje je kineska obalska straža koristila u sukobu sa filipinskim brodovima u spornom Južnom kineskom moru.

Filipini su 1999. godine namerno usidrili ratni brod da bi stekli pravo na Drugi Tomasov greben, potopljeni greben koji je deo ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, a Kina je tokom vikenda saopštila da ima "neosporan" suverenitet nad tim područjem.

Kina tvrdi da polaže pravo na suverenitet nad ostrvom Spratli, koje se sastoji od mnogih ostrvaca, obala grebena i plićaka, i koje leži u centru Južnog kineskog mora i duž glavnih brodskih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.