Keri o podeli Jerusalima i granici iz 67,Izrael razočaran

Izvor: B92, 28.Dec.2016, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri o podeli Jerusalima i granici iz '67,Izrael razočaran

Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je na stvaranje bezbedne i priznate granice između Izraela i Palestine duž linija iz 1967. godine.

On je govorio i o mogućoj razmeni teritorija.

Reagujući na Kerijev govor, kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ocenio je da je govor pristrasan i protiv Izraela.

Keri je u svom oproštajnom govoru u Stejt departmentu naglasio da granice moraju biti bezbedne, a Palestina održiva i povezana.

"Izrael >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se vratiti na granice koje je okupirao 1967. godine. Granice moraju biti bezbedne i Palestina mora biti održiva i povezana", rekao je Keri.

Takođe, pozvao je na ispunjenje Rezolucije 181 Generalne skuštine UN, koja poziva na dve države za dva naroda: jevrejsku i arapsku sa punim i jednakim pravima za sve građane.

Istakao je potrebu da se obezbedi pravedno rešenje za palestinske izbeglice, uključujući kompenzacije.

Keri je govorio o potrebi da se dogovorom postigne rešenje o Jerusalimu kao međunarodno priznatom glavnom gradu dve države.

Izraelska vojska je okupirala Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom i Pojas Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine. Istočni Jerusalim je kasnije anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

"Rešenje će morati da odgovori potrebama ne samo strana već trima monoteističkim religijima. Mirovni sporazum mora doneti potpuno okončanje okupacije, obezbediti da Izrael može da se brani i da Palestina takođe može da zaštiti svoj narod", rekao je Keri.

U svom dugom govoru, državni sekretar SAD je naglasio da je odbrana fundamentalno pitanje za Izrael, a potpuno okončanje okupacije je fundamentalno za Palestince i da je uravnoteženje tih zahteva jedan od najvećih izazova za SAD, ali da SAD mogu i najviše da pomognu.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ocenio je da je govor državnog sekretara SAD Džona Kerija pristrasan i protiv Izraela, kao i nedavno usvojena rezolucija protiv jevrejskih naselja u Savetu bezbednosti UN.

"Više od jednog sata Keri se bavio opsesivno (jevrejskim) naseljima i skoro nije dotakao izvor sukoba, palestinsko protivljenje postojanju jevrejske države u bilo kojim granicama", navedeno je u saopštenju biroa.

Istaknuti izraelski opozicionar Jakov Peri je, za razliku od Netanjahuovog biroa, pozdravio Kerijev govor o politici na Bliskom istoku.

Peri, bivši šef bezbednosne agencije Šin bet, rekao je da je govor bio "uravnotežen, zasnovan na realnosti i činjenicama", prenela je američka agencija.

Izraelski premijer Bendžamin Netanijahu kritikovao je govor američkog državnog sekretara Džona Kerija o bliskoistočnoj politici, kao "veliko razočarenje."

"Čitavih sat vremena državni sekretar je napadao jedinu demokratsku zemlju na Bliskom istoku", rekao je Netanijahu na izraelskoj televiziji.

On je optužio Kerija da se usredsredio na izraelska naselja a da nije obratio mnogo pažnje na palestinsko naselje, preneo je AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Netanjahu: Kerijev govor usmeren protiv Izraela

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Dec.2016

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je današnji govor američkog državnog sekretara Džona Kerija o rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba usmeren protiv Izraela. "Isto kao i rezolucija koju je Keri podsticao u UN, njegov večerašnji govor je usmeren je protiv Izraela. Više od jednog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"VELIKO RAZOČARENJE": Netanijahu kritikovao Kerijev govor o dve države

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Dec.2016, 00:09

Optužio Kerija da se usredsredio na izraelska naselja a da nije obratio mnogo pažnje na palestinsko naselje..Izraelski premijer Bendžamin Netanijahu kritikovao je današnji govoro američkog državnog sekretara Džona Kerija o bliskoistočnoj politici, kao "veliko razočarenje."..- Čitavih sat vremena...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.