Keri i Zarif počeli ključne pregovore u Ženevi

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Maj.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri i Zarif počeli ključne pregovore u Ženevi

ŽENEVA - Američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif počeli su ključne pregovore o iranskom nuklearnom programu u Ženevi.

Pregovori su započeti prije 30. juna koji je postavljen kao rok za postizanje konačnog sporazuma.

Keri i Zarif stigli su u isto vrijeme na prvi sprat hotela u Ženevi različitim liftovima i pozdravili jedan drugog osmjehom i stiskom ruke, naveo je AFP.

Dvojica zvaničnika su razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dok su išli duž hodnika ka sali za sastanke.

Na pitanje novinara, da li očekuju da će sporazum biti postignut prije isteka roka, Zarif se nasmješio i rekao "pokušaćemo", dok Keri nije odgovorio.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.