Keri: I dalje veliki jaz u pregovorima sa Iranom

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: I dalje "veliki jaz" u pregovorima sa Iranom

Intenzivni pregovori u Beču sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje, bili su produktivni i rezultirali su "opipljivim progresom", ali i dalje postoji "realan jaz" u nekim ključnim pitanjima, smatra američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je na konferenciji za novinare rekao da predstoji još mnogo posla i ocenio da je dostizanje sporazuma o nuklearnom programu Irana do 20. jula još moguće, prenosi Tanjug.

"Jasno je da imamo još posla i naš tim će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastaviti da radi vrlo ozbiljno kako bismo dostigli sveobuhvatni sporazum koji će otkloniti zabrinutost međunarodne zajednice", rekao je Keri posle trodnevnih razgovora sa šefom iranske diplomatije Mohamedom Zarifom.

Američki državni sekretar je kazao da će nastaviti konultacije sa predsednikom SAD Barakom Obamom i Kongresom o sudbini pregovora i mogućnosti njihovog produžetka ukoliko do tada ne bude dostignut sporazum.

Tog dana ističe privremeni sporazum između Irana i Grupe 5+1 (pet stalnih zemalja članica Saveta bezbednosti UN - Rusije, Kine, SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke).

Ističući da Iran treba da izabere "put napred", Keri je rekao da je Teheranu u Beču jasno stavljeno do znanja da je trenutni nivo od 19.000 centrifuga za obogaćivanje uranijuma previsok.

Prema njegovim rečima, još nije pronađena formula koja bi garantovala miroljubivi karakter nuklearnog programa Irana.

Keri je pred poletanje iz glavnog grada Austrije za Vašington održao radni ručak sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosti i koordinatorkom "šestorke" Ketrin Ešton i kratko se sreo sa Zarifom, kako bi utvrdio postignute dogovore tokom ove runde, saopštio je predstavnik američke delegacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.