Kazne za Srbijagas zbog nedavanja informacija

Izvor: RTS, 02.Dec.2014, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za "Srbijagas" zbog nedavanja informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je saopštio da je "Srbijagasu" izrekao dve novčane kazne od ukupno 200.000 dinara, jer nisu dostavili tražene informacije o ugovorima sa ruskim partnerima o gasovodu "Južni tok".

Rodoljub Šabić je doneo rešenje kojim je naložio "Srbijagasu" da novinarki B92 dostavi tražene informacije o pribavljanju, transportu i skladištenju prirodnog gasa, kao i podatke o vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ugovorenih investicija i isplaćenim iznosima u projektu "Južni tok", prenosi Beta.

Šabić je, nakon odbijanja "Srbijagasa" da dostavi te informacije i izricanja novčanih kazni tom preduzeću, tražio od Vlade da, primenom prinude, obezbedi izvršenje njegovog rešenja, ali je i to "ostalo bez efekta".

"Razlog za uskraćivanje informacija, pozivanje na to da je nužna saglasnost stranog partnera, nije bio pravno validan ni pre dve godine, a naravno nije ni danas", ukazao je Šabić.

Ocenio je da je, sa stanovišta Ustavom i zakonom zajemčenih prava javnosti, neprihvatljivo objašnjenje da, u bilo kom poslu, strani partner može odlučivati da li srpska javnost ima pravo da zna kolika se budžetska sredstva ulažu u neki posao ili na koji način se raspolaže ogromnim materijalnim resursima koji su u vlasništvu države, odnosni svih građana Srbije.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su januara 2008. godine više sporazuma u oblasti energetike kojima je predviđena prodaja "Naftne industrije Srbije" (NIS) ruskom "Gaspromu", izgradnja gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa Banatski dvor.

Ugovori o prodaji NIS-a i skladišta gasa Banatski dvor su realizovani, dok su ruski zvaničnici objavili da je Rusija primorana da se povuče iz projekta "Južni tok" zbog toga što EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.