Katolički sveštenik osuđen na 20 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2010, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolički sveštenik osuđen na 20 godina zatvora

SIDNEJ -

Katolički sveštenik u Australiji Džon Sidni Denham osuđen je na skoro 20 godina zatvora zbog seksualnih napada na 25 dece tokom skoro dve decenije.

Denham (67) se izjasnio krivim po više tačaka optužnice u vezi sa napadima na dečake u školi u australijskoj državi Novi Južni Vels u periodu od 1968. do 1986. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Sveštenik je osuđen na 19 godina i deset meseci zatvora za zločine, među kojima su seksualne radnje i nepristojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napadi na dečake uzrasta od pet do 16 godina, a određeno je da odsluži najmanje 13 godina i 10 meseci.

Sudija Helen Sime je izjavila da su njegova dela "doprinela kulturi straha i nemoralnosti, posebno u školi, koja je omogućila da dođe do tih uznemirujućih prekršaja i da zatim ostanu nekažnjeni godinama".

Denham se juče na sudu izvinio žrtvama i njihovim porodicama, dodajući da sebe vidi kao "prostog pedofila dostojnog prezira koji je iskoristio situaciju i upotrebio svoju moć za zlostavljanje mladih ljudi".

Žrtve i njihove porodice su pozdravile presudu, ali smatraju da i Katolička crkva treba da se smatra odgovornom za ono što se desilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.