Katarina Rebrača ponovo pred sudijom: Nastavlja se gonjenje zbog pronevere novca iz Fonda za prevenciju raka dojke

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katarina Rebrača ponovo pred sudijom: Nastavlja se gonjenje zbog pronevere novca iz Fonda za prevenciju raka dojke

Početak procesa zakazan je pred Višim sudom u Beogradu

Zakazan je početak ponovljenog suđenja Katarini Rebrači i njenim saradnicama povodom optužbi za zloupotrebu svedstava iz Fonda za prevenciju raka dojke.

Suđenje je zakazano za 24. oktobar pred Višim sudom u Beogradu. Njima se suđenje ponavlja po odluci Apelacionog suda koji je naložio da se otklone sve bitne povrede krivičnog postupka i nelogičnosti iz ukinute presude, kojom je Rebrača bila osuđena na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dve godine i 10 meseci zatvora, a njene saradnice na po godinu dana zatvora.

Rebrača je optužena da je od 2. juna 2006. godine do 9. marta 2010. godine, u Beogradu, kao direktor Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača", u koji su donatori uplaćivali sredstva neophodna za prevenciju raka dojke, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist više od 22.5 miliona dinara.

U tome su joj, prema optužbi, pomogle Mirjana Hristić iz Agencije "Mima art" i Slađana Mironija iz Agencije "Top image", kojima će se suđenje takođe ponoviti. One se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta.

Ova zabrana ukinuta joj je osam godina kasnije po izricanju prvostepene presude, 10. aprila 2018. godine.

Od optužbi protiv Rebračine majke Sandrine Bogunović Više javno tužilaštvo je odustalo prošle godine.

Rebrača je, kako se sumnja, sa računa Fonda vršila plaćanje avio karata, hotela "Hyatt", telefonskih računa, podizala novac...

Sredstva su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica "Infostana". Rebrača je Fond osnovala u maju 2006. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.