Karadžićev zahtev preuranjen

Izvor: RTS, 31.Avg.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžićev zahtev preuranjen

Haški tribunal odbio zahtev optuženog Radovana Karadžića za smanjenje kazne ili novčanu odštetu zbog toga što je, kako tvrdi, u julu prošle godine nelegalno uhapšen u Srbiji.

Zahtev optuženog Radovana Karadžića za smanjenje kazne ili novčanu odštetu zbog toga što je, kako tvrdi, u julu prošle godine nelegalno uhapšen u Srbiji, Haški tribunal odbio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je kao preuranjen.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca, tokom rata u BiH 1992-95.

Početkom avgusta, Karadžić je, u podnesku sudu, tvrdio da je u Srbiji nelegalno uhapšen 18. jula prošle godine i zatražio da mu Tribunal zbog toga, posle suđenja, smanji kaznu, ako bude osuđen, ili isplati odštetu, ako bude oslobođen.

Sudsko veće odbilo je zakon kao "preuranjen", budući da "zavisi od ishoda suđenja" koje još nije počelo.

Sudije su u odluci napomenule da će Karadžić argumente iz zahteva moći da predoči tokom, odnosno "pri kraju" procesa.

Uz napomenu da je samo to dovoljan razlog za odbijanje zahteva u ovom trenutku, sudsko veće je primetilo i da Karadžić u podnesku nije dao nijedan argument o tome kako bi se navodno kršenje njegovih prava tokom hapšenja u Srbiji moglo pripisati Tribunalu.

"Tvrdnje optuženog odnose se, izgleda, na način na koji je Srbija ispunila nalog za njegovo hapšenje. Ako optuženi ima dokaze da je uhapšen 18. jula 2008. godine i da se postupci srpskih vlasti mogu pripisati Tužilaštvu ili bilo kojem drugom organu Tribunala, neka taj materijal pokaže tokom suđenja", piše u bjavljenoj odluci sudija.

Karadžić je u podnesku tvrdio da su ga nepoznate osobe, koje se nisu legitimisale ni predstavile, uhapsile 18. jula 2008. godine u Beogradu i potom tri dana držale na nepoznatom mestu, bez mogućnosti da kontaktira sa advokatom ili bilo kim drugim.

Prema zvaničnim tvrdnjama vlasti u Beogradu, Karadžić je bio uhapšen 21. jula prošle godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.