Karadžić: Srbi su prihvatali sve zbog mira

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2010, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Srbi su prihvatali sve zbog mira

U nastavku uvodne reči odbrane, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad ne-Srbima u BiH, rekao je danas da su bosanski Srbi u februaru 1992. godine, radi očuvanja mira, prihvatili nezavisnu BiH, pod uslovom da imaju svoju konstitutivnu jedinicu.

Opširno govoreći o genezi krize u BiH 1991-92, Karadžić je naglasio da su sve političke odluke Srpske demokratske stranke - poput formiranja posebne skupštine i republike bosanskih Srba - bile >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iznuđene prethodnim potezima ka nezavisnosti BiH koje su povlačile Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica,

zanemarujući volju Srba da ostanu u Jugoslaviji.

U više navrata Karadžić je podvukao da je "osnovna briga Srba bila da ne učine ništa što bi dalo povod za rat".

"Nedopustivo je da se iz naše reakcije izvode naši ciljevi", kazao je Karadžić.

U nastavku uvodnog izlaganja Karadžić će govoriti o situaciji i događajima u Srebrenici.

On je ponovio da je usvajanje deklaracije o nezavisnosti BiH u oktobru 1991. bilo nezakonito i protivustavno, bez predstavnika Srba koji su se tome protivili i napustili zasedanje. Kao dokaz da je srpsko političko vođstvo u BiH bilo posvećeno traženju mirnog političkog rešenja, Karadžić je podvukao da je SDS u februaru 1992. prihvatila rešenje "tri Bosne u jednoj Bosni", odnosno da BiH bude nezavisna, sa tri konstitutivne jedinice.

"Mi smo tada rekli, u redu, napustićemo Jugoslaviju, to je bila najbolnija koncesija, ako u BiH budemo imali svoju konstitutivnu jedinicu", rekao je Karadžić. Naznačio je i da je to bila suština plana portugalskog posrednika Žozea Kutiljera, koje su sve strane prihvatila 18. marta 1992, ali je potom lider SDA Alija Izetbegović kasnije povukao svoj potpis na sporazumu.

Karadžić je citirao Kutiljerove reči, posle rata u BiH, da su tim sporazumom mogli biti sačuvani mnogo životi, naročito muslimana, ali da je Izetbegović bio "ohrabren" iz inostranstva da povuče potpis, od zemalja koje su mislile da znaju šta je najbolje. "Srbi i Karadžić sve prihvataju... ali, nemaju šansu da sačuvaju mir", naglasio je Karadžić, koji nastavlja uvodnu reč.

"Nije bilo opsade Sarajeva"

Bivši predsednik RS osporio je navode optužbe da je Sarajevo bilo pod srpskom opsadom i istakao da je ono bilo podeljeni grad.

Najavljujući da će tokom procesa precizno biti utvrđeno šta se dešavalo u Sarajevu, Karadžić je istakao da će zvaničnici UN potvrditi da Srbi nikada u Sarajevu nisu započinjali borbe, već su uvek pozivali da se sačeka na mirovno rešenje.

"Nije bilo masovnog granatiranja, nikad. Sva masovna stradanja su rezultat ratnih lukavstava, sa ciljem da se postigne strana intervencija", rekao je Karadžić.

On je sudskom veću na mapi Sarajeva pokazao gde su se nalazile snage Hrvatskog veća odbrane i muslimanske snage, ukazujući da su Srbi bili u okruženju i u opsadi.

"Srbi su kontrolisali svoje delove grada, a tamo gde su bili manjina, kontrolisali su samo srpski deo, kao u delu Hadžića. Gde god piše da su Srbi preuzeli teritorije

Fotografija nastala 5. februara 1994, nekoliko minuta nakon što je došlo do eksplozije na sarajevskoj pijaci u kojoj je poginulo 68 osoba, a ranjeno oko 200 gde su bili manjina, to nije tačno. Srbi nisu kontrolisali nijedno muslimansko naselje, a muslimani su kontrolisali znatne srpske prostore", naveo je Karadžić.

On je ukazao da su "bolnice, škole i obdaništa zloupotrebljavani tako što su pretvarani u vojne objekte, a da je srpska vojska, kada bi uzvratila na pucnjavu, bila optuživana za neselektivno gađanje".

"Sarajevo je u celini izgrađeno na srpskoj zemlji i dugo je bilo većinski srpski grad. Sva naselja su bila većinski srpska, a do Drugog svetskog rata, celo Sarajevo, naročito neki kvartovi, bili su sto odsto srpski", rekao je Karadžić.

On je podsetio da je srpska strana predlagala ne podelu, već transformaciju Sarajeva, po ugledu na Brisel, gde od 17 opština nijedna nije mešovita, već je ili samo flamanska ili samo valonska.

"Tako je trebalo da se transformiše i Sarajevo, što isključuje terorisanje stanovništva i, da je rat izbegnut, ono bi bilo transformisano. Umesto toga, bilo je primenjeno džerimanderisanje, po Džeriju Manderu, majstoru za izborne prevare, koji uspeva da obezbedi da slabija partija izgubi" , rekao je Karadžić i kao primer naveo da je opština Rajlovac, iz koje je i bivši predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik, pripojena sarajevskom Novom Gradu, gde su Srbi bili manjina.Ovim prevarama, kako ističe Karadžić, "opustošene su srpske opštine".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.