Kapetan napustio brod pre putnika

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan napustio brod pre putnika

Tužilašvo tvrdi da je kapetan kruzera "Kosta Konkordija" Frančesko Sketini napustio brod mnogo pre nego što je evakuisan poslednji putnik. Sketini se tereti za višestruko ubistvo i određen mu je pritvor. Spasen mladi par iz Južne Koreje, koji je bio na svadbenom putovanju, kao i povređeni član posade.

Sudsko veće u Grosetu odredilo je pritvor Frančesku Sketiniju, kapetanu kruzera "Kosta Konkordija". Sketini se tereti da je počinio višestruko ubistvo i napustio brod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji se sa više od 4.000 putnika nasukao i delimično potonuo nedaleko od obale zapadne Italije. Počela je analiza "crne kutije" koju su pronašli spasioci.

Spasilačke službe pronašle su mladi bračni par iz Južne Koreje na italijanskom turističkom brodu "Kosta Konkordija, kao i povređenog člana posade. Par je bio na svadbenom putovanju.

Vatrogasci, koji su celu noć tragali za preživelima, rekli su jutros agenciji AFP da su čuli "neke zvuke" sa jednog od mostova nasukanog kruzera.

"Čuli smo neke zvuke, ali ne i glasove" izjavio je portparol vatrogasaca.

Tužilac za istragu ove nesreće Frančesko Veruzio kaže da je kapetan Sketini napustio brod mnogo pre nego što je evakuisan poslednji putnik.

"Putanja kojom se brod kretao nije bila dobra", navodi Veruzio i dodaje da je kapetan broda bio u kabini za upravljanje i prema tome je, kaže, odgovoran za operacije.

Tužilaštvo ispituje i moguću odgovornost drugih ljudi, uključujući i zamenika kapetana Kira Ambrozija, koji je, takođe, priveden. 

Na pitanje da li je moguće da je posada bila loše pripremljena, tužilac je rekao da se više radi o sistemu komande koja "nije funkcionisao kako je trebalo".

Kapetan Sketino rekao je ranije medijima da je kruzer, koji je plovio prema gradu Čivitavekla, 80 kilometara severozapadno od Rima, kod ostrva Đilio udario u greben koji nije bio ucrtan u njegovim pomorskim kartama.

"Prema nautičkim kartama, more ispod nas je trebalo da bude dovoljno duboko", rekao je kapetan.

Međutim, zahvaljujući otkrivenoj crnoj kutiji sa Kosta Konkordije, sve ukazuje na to da je ljudska greška uzrok tragedije.

Brod je plovio 150 metara od obale, dakle van kursa, ali ne, kako se verovalo zbog greške posade, već zbog pomorske tradicije da se brodom što bliže prođe pored primorskih mesta kako bi pozdravili stanovnike.

Nažalost, Konkordija je bila isuviše blizu obale, udarila u greben koji je rasporio bočnu stranu broda.

Državljani Srbije dobro

"Na sigurnom je četvoro državljana Srbije, tri putnika i jedan član posade broda", rekao je agenciji Beta zvaničnik Ambasade Srbije u Italiji.

Slavoljub Matić, šef Konzularnog odeljenja Ambasade u Rimu, koji se nalazi u mestu Groseto, rekao je agenciji Beta da je bračni par Vujović evakuisan posle nesreće, da nisu povređeni i da su dobili putne isprave da mogu da se vrate kući.

Sa njima je evakusiana i Svetlana Krsmanović koja nije tražila pomoć Konzulata.

Iz broda je spasena i Sara Janjić, član posade, koja je radila u brodskoj prodavnici. Ona je u Grosetu gde čeka uputstva kompanije koja ju je angažovala.

Za sada je potvrđeno da je u brodolomu poginulo pet ljudi, a 67 putnika i članova posade je povređeno. Prva tri nađena tela su bila tela dva Francuza i jednog Peruanca, člana posade, dok druge dve žrtve još nisu identifikovane.

Još 15 putnika i članova posade vodi se kao nestali. Prethodno su spasioci rekli da je nestalo od 34 do 36 ljudi. Lokalni zvaničnici su objasnili da je do zabune možda došlo zbog pogrešno napisanih imena stranih putnika, kojih je mnogo, na listama u luci San Stefano, odakle se upravlja spasilačkim operacijama.

Na brodu je, prema rapoloživim podacima, bilo 4.229 ljudi, od toga 3.209 putnika. Među turistima na kruzeru bilo je 989 Italijana, 569 Nemaca, 462 Francuza, 177 Španaca, 129 Amerikanaca, a bilo je i državljana Srbije, Hrvatske, Rusije, Austrije, Švajcarske i mnogih drugih država. 

Prema rečima onih koji su spaseni, sve je ličilo na scene iz "Titanika". Putnicima za paniku nije trebalo mnogo, skakali su u more sa palube i među takvima je najviše nestalih, dok su ostali sačekali da se spuste čamci za spasavanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.