Kao proždrljivi skakavci

Izvor: Blic, 21.Dec.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao proždrljivi skakavci

Korupcija se obično zamišlja kao potkupljivanje i podmićivanje, što će reći da neko nekom daje novac da bi pribavio neku dobit ili korist do koje ne može doći redovnim i normalnim putem. Mada su pomenuta svojstva suštinsko obeležje korupcije, ona se ne iscrpljuje jedino pribavljanjem materijalne koristi. Pošto je pažnja i istražnih vlasti i javnosti u većini usredsređena samo na taj određeni - reklo bi se ogoljeni - vid korupcije, zanemaruje se da je ona na manje vidljiv, ali na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podjednako štetan način prisutna u mnogo širem i poslovnom i društvenom domenu.

Nije li zloupotreba državne moći kada se partijskim kadrovima, koji su najčešće bez dovoljno stručnosti i sposobnosti, poveravaju odgovorni položaji u upravi i privredi, takođe vid korupcije? Nije li korupcija kada se ti isti kadrovi raspoređuju maltene na sva mesta od bilo kakvog uticaja, ne samo u državnoj administraciji i privredi već i doslovno u svim oblastima javnoga života? Nema gde ih nema: od direktorskih mesta do upravnih i nadzornih odbora, žirija i komisija, vladinih i nevladinih organizacija, dug je spisak.

Kao skakavci sve su izgrizli i oplevili. Pokupe se i odlaze samo kada ništa iza njih više ne ostaje. Ako neko misli da je takav opis neodmeren, neka se raspita kakvi su učinci partijskih „legija"? Da li su preduzeća u kojima posluju unapredili ili upropastili?

Borba protiv korupcije morala bi, prema tome, da uključi i onemogućavanje državnog intervencionizma, odnosno partijskog uplitanja. To je, uistinu, i jedini način da se među malobrojnim preostalim zdravim ustanovama i institucijama spreči „truljenje i kvarenje", kako se u rečniku stranih reči korupcija takođe opisuje.

Povezane vesti: Bonus za bestidnost Da li su to isti ljudi? Ponuda i potražnja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.