Kakva je budućnost naselja u okolini Čukare Peki kod Bora

Izvor: RTS, 30.Jul.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je budućnost naselja u okolini Čukare Peki kod Bora

Čukaru Peki je jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata u našoj zemlji, a tu bi naredne godine kineska kompanija Zi Đin trebalo da počne pripreme za eksploataciju jadarita.
Da li će meštani Brestovca, Metovnice i Slatine ostati na svojim ognjištima? Da li će se postojeća putna infrastruktura uništiti i šta će biti sa aerozagađenjem - pitanja su koja muče meštane ova tri sela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Od kad se rade ta istraživanja i iskopavanja i razna čuda, ovo smo slušali već nekoliko puta i sve se to vrti u krug, na kraju oni odluče ko šta hoće, radi ko kako hoće i to je to", kažu meštani.
Dobro je da se otvaraju novi rudnici zbog radne snage, zbog zapošljavanja, kažu drugi.
Kineska kompanija Zi Đin koja je preuzela i nalazište Čukaru Peki obavezala se i na otvaranje novih nalazišta i povećanje efikasnosti proizvodnje. Kakva je budućnost naseljenih mesta u okolini nalazišta?
"Što se tiče samih naselja, svakako će svi ostati u svojim kućama", ističe Dragana Nikolić, zamenica načelnika za urbanizam Bora. "Za sada nema, niti će biti uticaja, plan se ne širi niti se rudnik širi na prostor naselja, bar do 2035. godine."

"Naši meštani moraju biti zadovoljni u onom delu gde je zakonodavac predvideo obaveze novog rudnika, mi kao grad moramo ispoštovati pre svega obaveze i potrebe naših sugrađana na zadovoljavanje svih uslova, kada su u pitanju ekologija i životna sredina, ali isto tako moramo zadovoljiti uslove kada je u pitanju otvaranje novog rudnika i interes grada Bora i Republike Srbije", kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.
Kada je reč o kineskom "Zi Đinu", oni imaju ambiciozne planove. Projekat "Čukaru Peki" bi sa početkom rada 2020. godine trebalo bi da proizvodi 200 - 250 hiljada tona katodnog bakra, skoro duplo više nego sada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.