Kako zvuči tišina od minus 20 decibela

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zvuči tišina od minus 20 decibela

Sakrivena duboko u Zgradi 88 u Mikrosoftovom kampusu, nalazi se i službeno najtiša prostorija na svetu. Toliko je tiha da je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda.

U njoj je boravio Mat Vajnberger i za sajt Business Insider opisao iskustvo.

„Proveo sam samo pet minuta onde s Gopalom Gopalom, glavnim inženjerom u Mikrosoftovoj audio-laboratoriji i mislio sam da ću poludeti!“

Mikrosoft je izgradio ovu prostoriju, poznatu i kao „komora bez odjeka“, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bi u njoj mogao vršiti različita ispitivanja i graditi bolje zvučnike za laptopove i tablete.

No Mikrosoft nije želeo samo tihu sobu. Želeo je najtišu. Gopal je objasnio da je najmanja glasnoća (ili najveća tišina) koju je na Zemlji moguće postići minus 23 decibela. Naime, tolika je glasnoća koju proizvode molekuli vazduha kad se odbijaju jedan o drugi. Tišina u Mikrosoftovoj sobi iznosi minus 20,3 decibela.

Čim se vrata komore zatvore, primetite razliku: zvuk prestane putovati, ne odbija se od zidova, sva pozadinska buka nestaje, običan razgovor zvuči poput vikanja u jastuk, zvuk jedva da upošte putuje.

„Nakon par minuta u sobi, Gopal je zamolio za 20 sekundi apsolutne tišine. Tišina je bila gotovo bolna nakon čega mi se u glavi pojavilo neobično zujanje. Bilo je vrlo neugodno, a kasnije sam saznao da se svi tako osećaju“, ispričao je Vajnberger.

„Kad smo ponovno progovorili, bio sam dezorijentisan. Da sam onde proveo još par minuta, potpuno bih skrenuo“.

Izvor: youtube

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.