Kako uspeh menja karakter?

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2016, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako uspeh menja karakter?

Kad se penješ stepenicama uspeha, uvek pozdravi one koje sretneš, jer ih možeš opet videti kad budeš silazio - upozorava mudra izreka.

Ali, teško ju je primeniti u praksi. Nemali je broj uspešnih pojedinaca kojima je slava udarila u glavu, a da tome nije lako odupreti se, dokazuje studija Univerziteta u Amsterdamu i Kaliforniji.

Za potrebe eksperimenta "upareni" su stranci, koji su jedni drugima pričali o teškoćama sa kojima se suočavaju, od razvoda do smrti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bliske osobe. Moćniji pojedinci u ovim parovima pokazali su manje saosećanja od manje uspešnih.

Potvrdila su to i druga istraživanja, a zaključak je da tokom razgovora, uticajniji manje klimaju glavom i retko se osmehuju. Umesto toga, visoko pozicionirani na statusnoj lestvici češće pokazuju neslaganje i prekidaju razgovor, a retko obraćaju i pažnju na izrečeno.

Naučnici ističu da razlika u novcu stvara razliku u ponašanju, a da uvek razvijamo one veštine od kojih imamo najviše koristi. Pa tako, bogataši uvek mogu unajmiti pomoć u kući ako im je neophodna, dok se siromašniji moraju oslanjati na svoje socijalne veštine kako bi ubedili komšiju da im pripazi dete dok su na poslu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.