Kako smo stigli do 1.000 dnevno

Izvor: B92, 27.Okt.2020, 18:26

Kako smo stigli do 1.000 dnevno

Srbija je prvi put od početka epidemije registrovala više od 1.000 novozaraženih od koronavirusa u jednom danu.

Od prvog slučaja koji je registrovan 6. marta prošlo je sedam i po meseci.

Zbog malog broja testova, narednih dana dnevni broj novozaraženih kretao se oko 10. Tokom vanredne situacije u Srbiji stigao je veliki broj testova, pa se tako povećao i broj zaraženih.

Tokom "korona-proleća" najveći broj novozaraženih zabeležen je 16. aprila, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo 445 inficiranih osoba.

Vanredno stanje ukinuto je 6. maja, a broj zaraženih na dnevnom nivou je počeo da opada.

Iako su svi očekivali mirniju situaciju tokom leta, broj zaraženih počeo je ponovo da raste početkom jula.

Novi rekord u broju zraženih zabeležen je 26. jula - 467, a 10. jula zabeležen je rekordan broj preminulih u jednom danu - 18. U tom periodu većina opština je zbog pogoršanog stanja proglasila vanrednu situaciju, a najgore je bilo u Novom Pazaru.

Broj zaraženih ponovo je počeo da opada krajem avgusta. Tokom septembra broj novozaraženih je skoro svakoga dana bio ispod 100. Najmanji broj zaraženih u tom periodu registrovan je 14. septembra - 29.

Srbija je tokom cele epidemije testirala veliki broj ljudi, najviše u regionu. Najveći broj testiranih u jednom danu je 11.618.

Ipak, nakon što su i brojevi zaraženih u Evropi i svetu ponovo počeli da rastu, povećao se i broj novozaraženih u Srbiji.

Od 16. oktobra, kada je registrovano 265 zaraženih, broj je počeo konstantno da raste, a 21. oktobra došlo je do novog rekorda, kada je zabeleženo 512 novozaraženih.

Već nakon šest dana, 27. oktobra taj rekord je oboren i došlo se do broja o kome se prethodnih dana govorilo - 1.000 novozaraženih u jednom danu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.