Kako se od Skenderbega stiglo do Paje Patka

Izvor: B92, 07.Jul.2016, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se od Skenderbega stiglo do Paje Patka

Izjava šefa Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua da će predložiti postavljanje spomenika Skenderbegu u Nišu, izazvala je velike polemike.

Čelnici i istoričari smatraju da nema osnova za to, jer ovaj balkanski vojskovođa nema značajnije veze sa gradom na Nišavi.

Spomenik oslobodiocima grada, kralju Aleksandru, caru Konstantinu - neka su od obeležja Niša.

Hoće li još jedan vojskovođa ovde dobiti svoje mesto?

Za još aktuelnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradonačelnika Zorana Perišića izjava Jonuza Muslijua je politički atak usmeren na stabilnost Srbije. Smatra da Skenderbeg nema ozbiljne istorijske veze sa gradom na Nišavi.

“U gradu Nišu postoji stotinu drugih osoba koje bi mogle da imaju mnogo više veze, onda ćemo mi morati da tražimo da se postavi spomenik nekom istaknutom Nišliji u Bujanovcu, ili nekom drugom americkom junaku od Paje Patka do Brusa Lija, ali mislim da je deplasirano da govorimo o podizanju spomenika u tuđim sredinama“, naveo je Perišić.

I istoričari se slažu da ovaj vojskovođa nije dovoljno značajan za Niš.

Vladimir Jovanović kaže da je Skenderbeg bio jedan od istaknutih boraca protiv turske imperije, ali da Muslijueva izjava, da je dao važan doprinos u oslobođenju Niša od Turaka, nema istorijskih osnova

“Iskreno, onoliko koliko dodirnih tačaka ima sa N je jedno skromno učešće u bici kod Niša iz 1443. gde je kao turski vazal učestvovao na strani turske vojske protiv krstaške vojske, već 1448. Niš je ponovo pao u turske ruke“, ističe Jovanović.

Iako su ga Albanci proglasili nacionalnim herojem, mnogi istoričari tvrde da je Skenderbeg bio srpskog porekla, da je rođen i umro kao hrišćanin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.