Kako održavati fikus otvara pozorišnu sezonu u Užicu

Izvor: RTS, 12.Sep.2018, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kako održavati fikus" otvara pozorišnu sezonu u Užicu

Nova pozorišna sezona u Narodnom pozorištu u Užicu otvorena je praizvedbom komada "Kako održavati fikus", Ognjena Obradovića, u režiji Juga Đorđevića.
Pitka i prijemčiva, ova pedstava sa komičnim elementima, postavlja teška pitanja o deci -žrtvama medijske eksploatacije. Oko petogodišnjeg dečaka koji ne govori, ali odlično igra zumbu, pletu se ambicije, frustracije, razočaranja i patnje njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bake, majke i ujaka koji će sve što ih boli nadomestiti popularnošću na društvenim mrežama.
U dovoljnom broju lajkova i pratilaca, stvarnost je izmeštena i sve dalja, dok na kraju ne naplati za učinjeno i neučinjeno.
"Ispražnjenost suštine, ideologija pojavnosti, jeste ono što nam preostaje i ono čemu težimo, s druge strane, ja sam pokušao da namerno, preko lika jednog deteta postavim sva ta pitanja", objašnjava Ognjen Obradović, pisac.
"Mislim da je to jedna univerzalna tema, to sam ja i govorio u programu, tema žrtve, kao takve - i ko su današnji bogovi kojima se mi klanjamo. Mislim da negde treba tražiti odgovor u tim platformama", kaže reditelj Jug Đorđević.
I oduzimanje glasa detetu u ovoj predstavi i njegovo opredmećivanje, jasno upućuje na bespomoćnost i ulogu žrtve koja mu je nametnuta.
"Pokušava ona, kao i svaka majka, na sve načine - ali na kraju vidi da je nemoćna i to rešava nekako negirajući taj problem", kaže Tijana Karaičić, glumica.
"Kada sam je prvi put pročitao, ja sam to doživeo kao jedan realizam, polu-sitkom varijantu, koja se govori sa nekim doskočicama, ali je tema je ozbiljna", objašnjava Dušan Radojičić, glumac.
Dva mlada umetnika, pisac i reditelj, prvi Užičanin, a drugi njegov kolega i prijatelj odlično su iskoristili priliku koju ovaj teatar daje mladim pozorišnim stvaraocima.
Sjajna u ulozi bake bila je Tanja Jovanović, scenografiju i kostime potpisuje Velimirka Damnjanović, muziku Julija Đorđević, a priliku da ovu predstavu vide u svom gradu, Užičani imaju i naredne dve večeri.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.