Kako i zašto je nastao snimak razgovora u pritvoru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2021, 11:12

Kako i zašto je nastao snimak razgovora u pritvoru?

Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je danas direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejana Carevića da preispita sve okolnosti pod kojima je nastao snimak poverljivog razgovora između advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se već šest meseci nalaze u posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu.

Veliki broj pisanih i elektronskih medija objavili su prethodnih dana transkript audio zapisa tog razgovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz čije sadržine proizilazi da se razgovor vodio nakon što su oni uhapšeni i da je snimak mogao biti sačinjen samo tajnim snimanjem tokom posete advokata klijentima koji su se nalazili u pritvoru, a što predstavlja najgrublje kršenje prava okrivljenih, upozorila je AKS.

Pravo na poverljiv razgovor sa braniocem je neprikosnoveno pravo okrivljenog koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, navodi AKS i ističe da su organi državne vlasti zbog toga dužni su da se uzdrže od kršenja tog prava.

"Ukoliko su objavljeni transkripti istiniti, to bi značilo da se razgovori pritvorenika i njihovih branilaca u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu snimaju u cilju upoznavanja sa sadržinom poverljive komunikacije", navodi AKS.

Podseća da je Uprava odgovorna je za obezbeđenje potrebnih uslova za nesmetano opštenje advokata sa pritvorenim licima i licima koja su lišena slobode, te da bi svako narušavanje prava na poverljiv razgovor predstavljalo bi ne samo flagrantno kršenje osnovnih prava okrivljenih, već i zloupotrebu ovlašćenja organa državne vlasti.

Zbog toga je AKS pozvala direktora Uprave da preispita okolnosti nastanka tog snimka, kao i da naloži da se uz pomoć tehničkih uređaja izvrši provera da li su prostorije za posete advokata "ozvučene" tj. da li su snabdevene uređajima za tajni nadzor i snimanje razgovora.

AKS traži ovu proveru ne samo u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu, već i u svim prostorijama za posete advokata u okviru nadležnosti Uprave.

U saopštenju se napominje da je AKS spremna da delegira predstavnike advokature koji će prisustvovati sprovođenju provera kako bi se uverili u verodostojnost rezultata provere.

"Smatramo da je povodom ovog važnog pitanja neophodno otkloniti svaku sumnju u pogledu načina na koji Uprava za izvršenje krivičnih sankcija funkcioniše, što bi značajno doprinelo uspostavljanju narušenog poverenja", navodi AKS.

Prošle sedmice mediji su objavili transkript razgovora između advokata i Belivuka i Miljkovića u kojem se navodno dogovaraju kako da kompromituju vrh države.

Oni su osumnjičeni za organizovane kriminalne grupe, pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom i oružjem, otmicu i silovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AKS: Snimak razgovora Belivuka, Miljkovića i advokata mogao nastati samo tajno

Izvor: N1 televizija, 26.Jul.2021

Advokatska komora Srbije saopštila je da je transkript razgovora advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, mogao nastati samo tajnim snimanjem i kršenjem prava na poverljiv razgovor sa braniocem.

Nastavak na N1 televizija...

Novi dan: Koliko objavljivanje materijala iz istraga narušava istražni proces?

Izvor: N1 televizija, 26.Jul.2021

Poslednjih dana veliki broj pisanih i elektronskih medija prenosi snimke i fotografije unakaženih tela, žrtava ubistava koja se dovode u vezu sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka. Pored toga, objavljen je i transkipt Belivukovog saslušanja u tužilaštvu, ali i policijski iskaz njegovog saradnika...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.