Kako doskočiti prebrzim vozačima?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako doskočiti prebrzim vozačima?

Jedan grad u zapadnom Kvinslendu, u Australiji, priključio se globalnom trendu koji ima za cilj da uspori automobile i motocikle u blizini pešačkih prelaza.

Bulija je prvi australijski grad koji je uveo trodimenzionalne zebre. One su iscrtane tako da izgledaju kao da beli blokovi optičkom iluzijom "iskaču" iz kolovoza. Slični prelazi postoje i na Islandu, u Maleziji, u Indiji, na Novom Zelandu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Gradonačelnik Bulije Rik Briton >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izjavio da je ovakve prelaze video na društvenim medijima, prenosi australijski Ej-Bi-Si.

"Video sam da su druge zemlje postavile 3D prelaze kako bi usporile saobraćaj. Mislio sam da je to sjajna ideja koja bi mogla da se sprovede u malom gradu kakav je naš", rekao je on.

Kaže da je uređaj za obeležavanje prelaza već kupljen. Raskrsnica će poslužiti kao atrakcija turistima koji posećuju ovu regiju, a novi prelazi bi mogli čak i da podstaknu uličnu umetnost u gradu.

"Turisti koji žele da se voze i razgledaju naš grad, videće ovaj neobičan pešački prelaz. Ako počnemo da praktikujemo takvu vrstu umetnosti u gradu, definitivno ćemo podstaći i zanimanje profesionalnih umetnika koji bi mogli da ponude svoje usluge", smatra Briton.

Doktor Mark King sa Univerziteta u Kvinslendu, koji radi za Centar za istraživanje nesreća, kaže da je teško proceniti da li će projekat funkcionisati.

"Ovaj projekat će definitivno biti zapažen, ali bi mogao da odvuče pažnju ljudima tokom vožnje. Sa druge strane, oni koji primete prelaz mogli bi zaista da uspore", rekao je on.

Doktor King kaže da postoji veliko interesovanje za ovakve pešačke prelaze širom sveta. U martu je Regionalno veće kvinslendskog grada Kernsa uložilo nešto više od 27.000 evra u sličan prelaz.

"Nadamo se da će instalacija umetničkog dela podstaći vozače da uspore", portparolka opštinskih vlasti tog mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.