Izvor: RTS, 04.Jul.2022, 16:11

Kako do svog mesta u svetu visoke mode stižu modni dizajneri iz malih sredina?

Da svoje mesto u svetu visoke mode imaju modni dizajneri i iz malih mesta, ali i da narodna tradicija može da se utka u takve kreacije i postane modni brend, najbolje potvrđuju modne kreatorke iz Knjaževca. One su se sugrađanima predstavile svojevrsnim festivalom mode, revijom svojih kreacija i serijom predavanja na temu osnaživanja žena, posebno u oblasti preduzetništva.
Zajednička modna revija članica udruženja "Art adres" i festival mode održani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u knjaževačkom Zavičajnom muzeju, a pojedine autorke već su vrlo dobro poznate ljubiteljima mode širom Srbije. Knjaževac je nekada bio čuven po razvijenoj industriji obuće i tekstila iz kojih su ponikla mnoga takva mala preduzeća i zanatske radnje.
 
"Naša je snaga znanje, jer mi znamo da radimo kvalitetno i to je, u stvari, naša zastava", kaže Aleksandra Marsenić, brend menadžer malog srpsko-italijanskog brenda obuće.
"Malo smo se vratili i u neka stara vremena. Tehnike smo koristili iz etno-motiva. Zapravo, etno-motivi su bili naša inspiracija", navodi Vladana Veljković, modna dizajnerka.
Ana Brdarac iz Zaječara više od 15 godina bavi se tkanjem. Tradiciju i modu počela je da kombinuje tek po preseljenju u knjaževačko selo Donju Kamenicu.
"Prosto sam želela da svaki šal koji istkam, ne bude samo deo garderobe koji greje. Moj neki koncept je da to tkanje dotakne modnu pistu", kaže Ana Brdarac, tkalja.
Ideju o udruživanju i zajedničkom nastupu modne dizajnerke iz Knjaževca ostvarile su prošle godine.
"Trenutno ima 6 članica. Članice udruženja, osim toga što su odlične u svojim zanatima one su i kreatorke i pravo zbog toga su se okupile da zajedno predstave svoje proizvode", ističe Andrijana Jevtić, predsednica udruženja "Art adres" iz Knjaževca.
Ženama preduzetnicama i njihovim projektima dostupna je i pomoć države.
"Žene podržavamo kroz nabavku opreme, kroz osposobljavanje postojećih preduzeća za ulazak u multinacionalne kompanije, taj program se zove "Lanac dobavljača", vrlo je aktuelan i popularan, takođe nabavka opreme", kaže Nataša Glavendekič, iz Razvojne agencije Srbija.
Udruživanje lokalnih modnih kreatorki početni je korak u osvajanju jednog specifičnog tržišta. Mala sredina kakav je Knjaževac, kažu, nije prepreka za isplativo bavljenje modnim dizajnom i za plasman tih proizvoda čak i van granica Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.