Kako do energetskih zadruga u Srbiji

Izvor: Megafon.co, 20.Okt.2021, 17:45

Kako do energetskih zadruga u Srbiji

Šta su energetske zadruge, kako ih registrovati? Koja su iskustva u Srbiji i regionu i ko od ovakvih zadruga ima benefit? Ovo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo na okruglom stolu u okviru Evropske nedelje lokalne demokratije u Nišu.
Šta su energetske zadruge? Energetske zadruge su udruženja pojedinaca, kompanija, javnih ustanova, lokalnih samouprava. Organizovane su tako da se za sva pitanja upravljanja zadrugom vrši demokratski način odlučivanja.
“Cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << takvih zadruga je promovisanje obnovljivih izvora energije u vlasništvu lokalnih zajednica. Na taj način se omogućava jednostavnija implementacija mera energetske efikasnosti usmerena na lokalnu zajednicu. Zadruge mogu ostvariti veću pregovaračku moć, veći nivo znanja i delovati na višem nivou nego pojedinac”, objašnjavaju organizatori.
Učesnici okruglog stola u Nišu Događaj su u petak, 15. oktobra, organizovali Centar za razvoj Građanskog društva PROTECTA, Grad Niš i Naučno-tehnološki park u Nišu, gde se i razgovaralo o pomenutim pitanjima. Na skupu „Mogućnosti i izazovi za formiranje energetskih zadruga u Republici Srbiji” , između ostalih, obratili su se predstavnici jedine dve energetske zadruge registrovane u Srbiji. U pitanju su Ana Džokić i Dubravka Živković ispred Energetske zadruge „Elektropionir“ iz Beograda. Drugi je Slobodan Jerotić, predstavnik Energetske zadruge „Sunčani krovovi“ iz Šapca. Iskustva Hrvatske preneo je Goran Čačić iz Zelene energetske zadruge iz Zagreba. O kapacitetima lokalne samouprave da pomogne građanima da pređu na alternativne izvore energije govorio je Bojan Gajić, energetski menadžer Grada Niša.
O izazovima komercijalizacije koriščenja alternativnih izvora energije govorio je Andrija Petrušić, energetski menadžer kompanije United Green Energy. Ulogu civilnog društva predstavio je Milan Stefanović ispred organizacije PROTECTA i dr.
Evropska nedelja lokalne demokratije Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnji evropski događaj. U okviru tog događaja lokalne vlasti svih 47 država članica Saveta Evrope (i šire) organizuju javne događaje. Tema ENLD za 2021. je Zaštita životne sredine: lokalne zajednice preduzimaju mere.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.