Kakav veleobrt; Zalužni ipak leti?

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 15:19

Kakav veleobrt; Zalužni ipak leti?

Američka mreža CNN objavila, pozivajući se na svoj izvor, da je smena glavnokomanudujućeg Ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog spremna.

Kako se navodi, popularni načelnik Generalštaba ukrajinske vojske bio je pozvan u ponedeljak na sastanak u kancelariju predsednika i rečeno mu je da je otpušten. CNN tvrdi da su im dva izvora tu informaciju potvrdila.

Zvanično saopštenje nije dato, što znači da je Zalužni i dalje na toj funkciji, međutim, predsednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dekret se očekuje do kraja nedelje, rekao je jedan od izvora za CNN, što bi bio najveći vojni potres za Zelenskog, od početka ruske invazije pre skoro dve godine.

Glasine o sastanku i smenjivanju Zalužnog eksplodirale su u Kijevu u ponedeljak uveče i dale su kredibilitet raskolu, za koji se smatra da je nastao između predsednika i njegovog vrhovnog komandanta nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive prošle godine.

Navodi se da su tenzije posebno porasle kada je Zalužni u novembru u intervjuu za časopis Ekonomist opisao rat sa Rusijom kao zastoj.

U ponedeljak je predsednički portparol Sergej Nikiforov rekao za CNN i druge da su glasine o smeni načelnika vojske netačne. Ministarstvo odbrane je takođe objavilo poruku na svojim kanalima društvenih mreža koja glasi: "Poštovani novinari, odmah odgovor svima: Ne, ovo nije istina."

I u svom svakodnevnom večernjem obraćanju u ponedeljak, sam Zelenski uopšte nije pomenuo svog načelnika vojske.

Ali, prema jednom od izvora, na malom skupu u svojoj kancelariji u ponedeljak, kome je prisustvovao i ministar odbrane Rustem Umerov, predsednik je izjavio da je "doneo odluku da razreši vrhovnog komandanta oružanih snaga", što je, kako se naovdi, u skladu sa drugim izveštajima, uključujući onim koje su doneli Vašington post i Fajnenšel tajms.

U razgovoru koji je opisan kao "smiren", izvor CNN je rekao da je Zelenski zatim nastavio i Zalužnom ponudio drugu poziciju, što je Zalužni odbio.

Ukrajinski predsednik je tada podvukao svoju odluku, rekavši da činjenica da je Zalužni odbio novo radno mesto nije promenila činjenicu da je smenjen sa sadašnje funkcije.

CNN se u sredu obratio kancelariji predsednika tražeći dodatne komentare, ali nije dobio odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.