Kakav mir, označite ih kao glavne neprijatelje: Ako izbije rat...

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 21:02

Kakav mir, označite ih kao glavne neprijatelje: Ako izbije rat...

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da ujedinjenje sa Jugom više nije moguće i da treba promeniti ustav kako bi se ona označila kao "glavni neprijatelj"

Kim je takođe rekao da će tri organizacije koje se bave ponovnim ujedinjenjem biti zatvorene, preneli su državni mediji KCNA. Predsednik Južne Koreje je rekao da će višestruko snažnije odgovoriti na svaku provokaciju sa Severa.

Dve Koreje su podeljene od kraja Korejskog rata 1953. One nisu potpisale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mirovni sporazum i stoga su tehnički ostale u ratu od tada.

U govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini, parlamentarnom parlamentu Severne Koreje, Kim je rekao da bi ustav trebalo da bude izmenjen kako bi se Severnokorejci obrazovali da je Južna Koreja primarni neprijatelj i nepromenljivi glavni neprijatelj.

On je takođe rekao da ako izbije rat na Korejskom poluostrvu, ustav zemlje treba da odražava pitanje okupacije, ponovnog preuzimanja i inkorporacije Juga u njenu teritoriju.

Kim, koji je 2011. godine zamenio svog oca Kim Džong-ila na mestu severnokorejskog lidera, rekao je da Sever "nije želeo rat, ali takođe nemamo nameru da ga izbegnemo“, prenela je KCNA.

On je rekao da zauzima novi stav o odnosima sever-jug, koji uključuje raspuštanje svih organizacija koje imaju zadatak da ponovo ujedinjenje.

Govoreći u svom kabinetu u utorak, južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol rekao je da će, ako Sever izvede provokaciju, Jug uzvratiti mnogo puta jače, ukazujući na ogromne sposobnosti južnokorejske vojske.

Džon Nilson-Rajt, koji vodi japansko-korejski program u Centru za geopolitiku Univerziteta Kembridž, opisao je Kimove primedbe kao „bez presedana“ i rekao da je "veoma neobično“ da severnokorejski lider odstupi od politike ujedinjenja.

Nije neuobičajeno da su se odnosi između severa i juga zahladili, ali to je odnos odvelo u drugom pravcu“, rekao je on za Bi-Bi-Si.

On je dodao da se Kimov antizapadni stav može pratiti do samita 2019. sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vijetnamu, koji je završen bez dogovora.

"Ovo je bilo veliko razočarenje i gubitak obraza za Kima", rekao je on.

Kimovi komentari došli su u trenutku kada su odnosi na Korejskom poluostrvu poslednjih meseci značajno oslabili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.